perjantai 23. joulukuuta 2022

Arttu Tuominen: Verivelka

 

Tämä Delta-sarjan ensimmäinen osa julkaistiiin vuonna 2019. Aikaisemmin lukemani kirjat löytyvät tästä linkistä. Sarja on kovasti jakanut mielipiteitäni, mutta vahvaasta sarjasta on kyse. Kirjan kustantaja on WSOY ja äänikirjan pituus on 12 tuntia. Sen lukee Ville Tiihonen.

*
Joskus ystävyys on lakia vahvempi.

Verivelka aloittaa uuden DELTA-sarjan. Arttu Tuominen kuvaa porilaista poliisiyksikköä ratkomassa rikostapauksia, jotka laittavat sen jäsenet punnitsemaan omia valintojaan ja arvojaan. Tuoreella tavalla kirjoitetussa sarjassa yhdistyy Tuomisen mestarillinen juonenkuljetus ja inhimillinen kosketus.

Myöhäinen syksy. Porin Ahlaisissa tapahtuu raaka, mutta poliisin näkökulmasta tavanomainen surmatyö. Mökillä, jossa on koolla iso ryyppyporukka, puukotetaan mies. Tapauksella on useita silminnäkijöitä mutta vähän surijoita; uhrilla on poikkeuksellisen väkivaltainen rikostausta.

Komisario Jari Paloviita, ylennyksen saanut perheenisä, hätkähtää kuullessaan Ahlaisten surmasta epäillyn miehen nimen: poikavuosina samainen puukottaja oli hänen paras ystävänsä, rikkonaisesta kodista tullut tinkimätön ja auttavainen toveri, joka puolusti häntä julmissa kiusaamistilanteissa. Paloviita on aina tuntenut olevansa elämänsä velkaa nykyisin syrjäytyneenä kulkevalle ystävälleen.

Mitä loppujen lopuksi tarkoittaa ikuisen lojaalisuuden lupaus, verivala?

Koskettava ja vetävä rikosromaani salaisuudesta ja syyllisyydestä.

”Kerronnaltaan, tyyliltään, jännitysasteeltaan ja syvällisyydeltään Verivelka on paras Tuomisen tähänastisista romaaneista.”
*
Tämä kirja on vahva avaus sarjalle ja on saanut Johtolanka-palkinnon aivan ansaitusti. Tässä seurataan Paloviidan elämää vuodessa 2018 sekä yhdeksänkymmentä luvulla nuorena poikana. Pojat ovat kasvamassa aikuiseksi, ovat juuri pääsemässä ala-asteelta ja tappeluita riittää.... Mitä tapahtuikaan Paloviiidan vammaiselle siskolle ja miksi hänellä onkaan kuulolaite?

Suosittelen kyllä tutustumaan. Perus dekkariin on saatu syvyyttä ja henkilöiden tarinat jäävät odottamaan seuraavia osia... Anan tälle kirjalle 5- tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.