Lukulistalla/ päivitetty 31.5.


Lumoavan koukuttava ja vahvatunnelmainen psykologinen jännitysromaani salaisuuksista, jotka polttavat liekkien lailla kaiken.

Vega palaa vastahakoisesti kotikyläänsä Silverbrohon saatuaan huolestuttavan puhelun lapsuudenystävältään Katjalta. Silverbrossa Katjaa ei kuitenkaan löydy.

Vega alkaa etsiä Katjaa kylästä, jonka tunnelma pelottaa ja kiehtoo häntä. Samalla hän kirjoittaa kirjaa nuoruuden tapahtumista, joihin hän ja Katja olivat osallisina ja joiden vuoksi hän on katkaissut välinsä kaikkiin vanhoihin tuttuihinsa.

Katjan outo poissaolo tuo kaikille mieleen tämän tädin katoamisen 1980-luvulla. Onko tapahtumilla jokin yhteys, ja onko Vegan ja Katjan järkyttävä salaisuus paljastumassa?Marianne Jidhoff -dekkarisarjan yhdeksännessä osassa vaara vaanii vaikuttajan perhettä.

Rikosetsivät avaavat vanhan itsemurhatapauksen, jossa tunnetun vaikuttajan mies putosi parvekkeelta kuolemaan.

Naapuri vietti parvekkeellaan kesäiltaa, kun hän kuuli epätoivoisen huudon ja tömähdyksen. Mies soitti hätänumeroon, mutta pelastustoimi ei koskaan saapunut paikalle ja hän ajatteli sittenkin kuvitelleensa kaiken. Viisi vuotta myöhemmin Marianne Jidhoff kutsutaan tutkimaan vanhaa itsemurhaa ja samaan aikaan vaikuttajan uusi puoliso alkaa tuntea henkensä uhatuksi. 

Myös rikostutkijoiden yksityiselämät ovat kiireisiä: Torstenin ex-vaimo ilmestyy yllättäen ja pyytää majoitusta. Marianne saa uuden tuttavuuden, jollaista ei välttämättä haluaisi. Augustinin elämä ajautuu raiteiltaan ja hän alkaa miettimään isoja kysymyksiä.Kenen puolesta olet valmis kuolemaan? 

”Alkukohtaus tuntuu vatsanpohjassa asti, ja kiihkeä tahti pysyy yllä läpi romaanin.” 

– Aftonbladet Söndag 

Syksyn väreihin pukeutunut Tukholma levittäytyy poliisi Emma Sköldin edessä kuin epätodellinen lavaste. Hetken kauneus särkyy, kun Emma huomaa Västerbronin sillalla naisen, joka seisoo kaiteen väärällä puolella – vauva sylissään. Näyttää uhkaavasti siltä, että hän on aikeissa hypätä. Tuuli tarttuu naisen pitkään tummaan tukkaan ja Emman hengitys salpautuu. Hänen täytyy toimia nopeasti ja estää tragedia. 

Sofie Sarenbrant (s. 1978) on ruotsalainen menestysdekkaristi. Yksitoista vuotta sitten hän kirjoitti ensimmäisen Emma Sköldistä kertovan jännärinsä. Kirjasta tuli heti valtava hitti Ruotsissa ja sama menestys on jatkunut kansainvälisesti. Emma Sköld -sarjan kirjoja on käännetty jo 17 kielelle ja niitä on myyty yli viisi miljoonaa kappaletta. Sielunkumppani on sarjan kymmenes, itsenäinen romaani. Suomen suvi on lyhyt, suloinen ja toisinaan hengenvaarallinen! 

Suomen kesä on kauneimmillaan, mökkirannoissa lämpiävät saunat, mutta rikolliset eivät lomaile! Hyväntuulisia novelleja kesälaitumelta.

Mökkijuhannukset eivät ole kaikkia varten. Tuire lähtee vastentahtoisesti viettämään keskikesän juhlaa sukulaistensa kanssa. Hänellä on kuitenkin suunnitelma: kaikki eivät palaa tältä reissulta hengissä. Provinssirockin pääesiintyjän basisti katoaa juuri ennen keikan alkua. Kesänaapureiden lomanvietto äityy rajuksi riidaksi, ja pian vastarakennettu huvila on ilmiliekeissä. Hilja Ilveskero jäljittää aamuöisessä metsässä uhkaavia kulkijoita, ja Maria Kallio selvittää, kuka tappoi Suomen ilkeimmän kolumnistin. 

Juhannustulet kokoaa yksiin kansiin Leena Lehtolaisen kesäisiä rikoskertomuksia vuosien varrelta. Mukana on myös kaksi uutta novellia. 

Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Leena Lehtolainen tunnetaan Maria Kallio- ja Henkivartija-romaaneistaan. Niiden lisäksi hän on kirjoittanut perhe- ja avioliittoromaaneja ja jännitysnovelleja. Lehtolaista on käännetty 30 kielelle – Yhdysvalloissa vain Jo Nesbø on häntä käännetympi pohjoismainen jännityskirjailija. Vaiettu menneisyys vaatii uudet uhrinsa sarjan aloittavassa hyytävässä menestystrillerissä.

Rikostutkija Elin Warner saapuu vanhaan tuberkuloosiparantolaan rakennettuun viiden tähden luksushotelliin Sveitsin Alpeille juhlimaan veljensä Isaacin ja tämän tyttöystävän Lauren kihlajaisia. Elin yrittää työntää paikan hänessä herättämän levottomuuden mielestään, mutta kun Laure katoaa, Elin ei voi kuin luottaa vaistoonsa. Kun myrsky eristää hotellin eikä Laurea löydy, myös muut vieraat aavistavat, että jokin hotellissa on sijoiltaan. Piinan jatkuessa Elin ja Isaac joutuvat kohtaamaan myös lapsuutensa haamut. 

"Tässä karmivan tunnelmallisessa trillerissä on kaikki mitä voi toivoa." Richard OsmanEi edes pelastusarmeijalaisten elämä ole nuhteetonta. Sen saa Harry Hole oppia jahdatessaan nimetöntä palkkamurhaajaa. Eikä auta sekään, vaikka palkkamurhaajalle keksii nimen. Miehen kasvoja ei kykene tunnistamaan. Ainoa tuntomerkki tuntuu olevan punainen huivi.
Tapahtumien taustalla kummittelee ainakin vuosien takainen raiskaustapaus, mutta saattaa siellä olla muutakin. Varmaa on se, ettei kukaan eikä mikään ole turvassa, kun Pieni Pelastaja suorittaa tehtävää, jonka toimeksiantajaa tuntuu olevan mahdotonta jäljittää.

Pelastaja on jälleen sellainen Harry Hole -romaani, jota ei raaskisi millään laskea käsistään ennen kuin kaikki selviää. Yllätyksiä on luvassa loppuun asti – niin Harry Holelle kuin lukijallekin.
Kritiikki ylisti kirjaa sen ilmestyessä Norjassa ja kirja puolestaan ylitti kaikki aikaisemmat myyntiennätykset.Lääketieteellinen trilleri kantasolututkimuksen rajattomista mahdollisuuksista ja rajattomasta ahneudesta

Kaksi entistä Wall Street -keinottelijaa uskoo löytäneensä keinon äkkirikastua hyödyntämällä Yhdysvaltain biljoonaluokan henkivakuutusbisnestä.

Samaan aikaan poikkeuksellisen lahjakas mutta varautunut lääketieteen opiskelija Pia Grazdani tekee uraauurtavaa keinoelintutkimusta. Pialle tämä on tilaisuus toteuttaa kunnianhimoinen haaveensa edistää mullistavaa lääketieteellistä läpimurtoa – ja samalla keino työntää lopullisesti syrjään muistot rankasta lapsuudesta.

Kun sairaalan laboratoriossa tapahtuu odottamaton tragedia, Pia ryhtyy tutkimaan tapausta. Pian hän törmää kauhistuttavaan mahdollisuuteen: yrittääkö joku peukaloida vakuutustietoja saadakseen sijoittajat hyötymään toisten kuolemasta?Asianajaja Mickey Haller saa varsinaisen onnenpotkun. Tyttöystävänsä pahoinpitelystä syytetty beverlyhillsiläinen Ross Roulet palkkaa Hallerin puolustusasianajajakseen. Alamaailman pikku nilkkejä edustamaan vajonnut Haller näkee oitis, millainen kultakaivos Roulet on: typerä, väkivaltainen, upporikas.

Ja vaarallinen. Myös tämä tosiasia alkaa valjeta Hallerille, kun Roulet’n tapausta tutkiva poliisi löytyy kuolleena. Mutta mitä järkeä on turvautua murhaan pahoinpitelyn peittelemiseksi? Etsiessään vastausta tähän kysymykseen Haller joutuu itsekin hengenvaaraan – ja huomaa vastentahtoisesti tavoittelevansa totuutta oman etunsa sijaan.

Oikeuden palvelija on Harry Bosch -sarjasta tunnetun Michael Connellyn jännäri, joka yhdistelee taidokkaasti trilleriä ja lakitupadraamaa. Laillisuuden rajamailla operoiva asianajaja Mickey Haller seikkailee myös tuoreessa Harry Bosch -romaanissa The Brass Verdict, jonka Gummerus julkaisee syksyllä 2009.
(Gummerus)Harry Hole 7
Ensilumen sataessa pihaan ilmestyy lumiukko ja perheenäiti katoaa jäljettömiin. Harry Hole selvittää rikosvyyhteä henkensä kaupalla. Kirjaimellisesti...

Kun ensilumi sataa Osloon, Birte Becker katoaa. Beckerin perheen talon pihalla on lumiukko, joka tuijottaa suoraan keittiön ikkunaan. Lumiukolle ilmestyy Birte-rouvan kaulahuivi.

Harry Hole on saanut oudon kirjeen, jonka on allekirjoittanut Lumiukko. Lumiukoksi ruvetaan kutsumaan miestä, jota etsitään. Sillä ainakin Sylvia Ottersen on tämän Lumiukon uhri. Holella on uusi apulainen, Katrine Bratt. Bratt on työlleen omistautuva, ja hän jahtaa Lumiukkoa oudonkin kiihkeästi. Bratt on tullut Holen osastolle Bergenin siveellisyyspoliisista. Käy ilmi, että vuosia sitten Bergenissä on murhattu kaksi naista ja asiaa tutkinut poliisi on kadonnut. Poliisia pidetään jopa syyllisenä naisten murhiin. Toiselta rikospaikalta löytyi aikanaan lumiukko. Hole, Bratt ja skeptinen Magnus Skarre jahtaavat sarjamurhaajaa, johon kaikki eivät edes usko. Ehkä olisi syytä...Suomentamaton ensimmäinen osa suositussa Pendergast-sarjassa vuodelta 1995.
*
Relic, a Douglas Preston and Lincoln Child thriller that introduces FBI Special Agent Pendergast

Just days before a massive exhibition opens at the popular New York Museum of Natural History, visitors are being savagely murdered in the museum's dark hallways and secret rooms. Autopsies indicate that the killer cannot be human....

But the museum's directors plan to go ahead with a big bash to celebrate the new exhibition, in spite of the murders.

Museum researcher Margo Green must find out who - or what - is doing the killing. But can she do it in time to stop the massacre?Karpaattien linna
Kirjailija Jules Verne
Kieli ranska
Julkaistu 1892
Suomennos
Suomentaja Pentti Kähkönen
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1978
Karpaattien linna on Jules Vernen seikkailuromaani vuodelta 1892. Kirjan suomennoksen (Pentti Kähkönen, WSOY 1978) loppuun on liitetty kirjailijan pojan Michel Vernen vuonna 1889 kirjoittama novelli Amerikkalaisen lehtimiehen päivä 2889.

Teoksen linnan esikuvaksi arvellaan Poenarin linnaa Romanian keskiosassa.[1]

Romanialainen musiikkimaanikko rakastuu italialaiseen oopperalaulajatar Stillaan ja seuraa tätä varjon lailla esityksestä esitykseen ja kaupungista kaupunkiin. Seuraaminen muuttuu kuitenkin lopulta ahdistavaksi. Laulajatar kuolee näyttämölleen häidensä aattona: hänen piti mennä naimisiin nuoren kreivi de Telekin kanssa seuraavana päivänä. Romanialainen kirjoittaa lyhyen syytösviestin kreiville ja katoaa. Hiukan myöhemmin hänen linnastaan alkaa kuulua Stillan lauluääni ja naisen hahmo ilmestyy muureille. Tästä alkaa tarina, joka päättyy linnan tuhoon, maanikon kuolemaan ja kreivin pitkään pimeämielisyyteen. (lähde, Wikipedia)
*
Jules Vernen, maineikkaan kirjailijaneron syntymästä on helmikuun 8. päivänä 1978 kulunut 150 vuotta. Kirjailijan, kasvattaja ja innoittajan Verne elää yhä kaikkialla. Hänen teoksiaan julkaistaan edelleenkin niin runsaasti, että hän kuuluu yhä maailman tuotteliaimpiin kirjailijoihin. Vernellä on vakiintunut asema, hänen henkinen vaikutuksensa on iskostunut lujasti länsimaisen kulttuurin maaperään. Juhlapäivän merkeissä ilmestyy nyt Karpaattien linna, ensimmäisen kerran vuonna 1892 julkaistu romanttinen rakkaus- ja kauhukertomus Transsylvaniasta, ja maineikasnovelli vuodelta 1889, 29. vuosisadalla eli Amerikkalaisen lehtimiehen päivä vuonna 2889, joka on liitetty kirjan loppuun.Nelinkertaisen Oscar-ehdokkaan koukuttava trilleri katoamisen mahdottomuudesta. 

Meitä seurataan. Meistä tiedetään kaikki. Kukaan ei ole teknologian saavuttamattomissa. Katoaminen on mahdotonta. Vai onko?

Kymmenen osallistujaa valitaan kokeeseen, missä jokaisella on kaksi tuntia aikaa nollata itsensä – hävittää kaikki tieto itsestään, kadota maan päältä, ja pakoilla 30 päivän ajan sieppaustiimejä. Ne, joita ei saada kiinni, palkitaan kolmella miljoonalla dollarilla. Kaiken takana on arvoituksellinen miljardööri ja tietotekniikkanero Cy Baxter ja hänen sopimuksensa hallituksen kanssa, mikä suo hänelle pääsyn CIA:n, FBI:n ja NSA:n tiedustelutietoihin ja resursseihin. Baxterin visiona on luoda uusi, oikeudenmukainen aikakausi, mutta mikä hänen perimmäinen tavoitteensa oikein on?

Syntyjään uusiseelantilainen Anthony McCarten (s. 1961) on nelinkertainen Oscar-ehdokas, kahdesti BAFTA-palkittu käsikirjoittaja ja kansainvälisesti arvostettu romaani- ja näytelmäkirjailija. McCarten asuu Lontoossa ja Los Angelesissa.Pariisin Museon tutkija Aronnax, tämän uskollinen palvelija Neuvokas ja kanadalainen Ned Land lähtevät selvittämään eri puolilla maapalloa suurta pelkoa herättäneen merihirviön arvoitusta. Monen kuukauden etsinnän jälkeen retkikunta löytää sukelluslaivaksi osoittautuvan laitteen jäljille, mutta joutuu samalla sen vangiksi. Outoa Nautilus-alusta johtaa salaperäinen kapteeni Nemo. Alkaa pitkä vankeuden aika ja matka jännittävän merenalaisen maailman ympäri. Visionäärinen Jules Verne kuljettaa lukijaansa meren syvyyksissä kiehtovien henkilöhahmojensa opastuksella. Tässä teoksessa pääosassa on kuitenkin itse meri rikkauksineen ja kadonneine kaupunkeineen.Joskus ystävyys on lakia vahvempi.

Koskettava ja vetävä rikosromaani salaisuudesta ja syyllisyydestä. Kuinka pitkälle olet valmis ystävyyden nimissä menemään?

Myöhäinen syksy. Porin Ahlaisissa tapahtuu raaka, mutta poliisin näkökulmasta tavanomainen surmatyö. Mökillä, jossa on koolla iso ryyppyporukka, puukotetaan mies. Tapauksella on useita silminnäkijöitä mutta vähän surijoita: uhrilla on poikkeuksellisen väkivaltainen rikostausta.

Komisario Jari Paloviita, ylennyksen saanut perheenisä, hätkähtää kuullessaan Ahlaisten surmasta epäillyn miehen nimen: poikavuosina samainen puukottaja oli hänen paras ystävänsä, rikkonaisesta kodista tullut tinkimätön ja auttavainen toveri, joka puolusti häntä julmissa kiusaamistilanteissa. Paloviita on aina tuntenut olevansa elämänsä velkaa nykyisin syrjäytyneenä kulkevalle ystävälleen.

Mitä tarkoittaa ikuisen lojaalisuuden lupaus? Voiko verivalan purkaa?

Verivelka aloittaa uuden DELTA-sarjan, joka kuvaa suomalaista poliisiyksikköä tuoreella tavalla. Yksikön tehtävänä on ratkaista monimutkaisia rikoksia, jotka laittavat heidät punnitsemaan omia valintojaan ja arvojaan. Raja oikean ja väärän välillä on häilyvämpi kuin kukaan heistä oletti.Rikospoliisi joutuu ennennäkemättömän haasteen eteen, kun Venäjän kansalaisiin kohdistunut rikos uhkaa eskaloitua kansainväliseksi kriisiksi. Tero Sompin tarkkanäköinen sarja Mikko Vuoresta jatkuu hyytävän ajankohtaisena.

Rikospoliisi Mikko Vuori hälytetään kesken vapaapäivän naapuritaloon, jossa on tapahtunut raaka kaksoismurha. Uhrien kansalaisuus ja seinille maalatut iskulauseet herättävät pahimmat pelot viharikoksesta ja sen mahdollisista seurauksista. Miten Venäjä reagoisi omiensa murhiin Ukrainan sodan jatkuessa? Tilanteen kiristyessä Suomikin huojuu pian sodan partaalla ja kriisi uhkaa eskaloitua maailmanlaajuiseksi. Pystyykö Helsingin rikospoliisi ratkaisemaan tapauksen ennen kuin on liian myöhäistä?

Rikospoliisi ja tunnollinen isä Mikko Vuori ratkoo rikoksia Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä. Dekkarikonkari Tero Sompin asiantuntevasti taustoitettu kerronta koukuttaa, ja ajankohtaiset rikosjuonet ja päähenkilöiden elämä puhuttelevat lukijaa. 

Tero Somppi on helsinkiläinen kirjailija, joka päätyökseen toimii turvallisuustehtävissä puolustusvoimissa.Teini-ikäinen Erik löytää vanhempansa kuolleina saunasta. Luonnonkatastrofien, sotien ja pandemioiden romahduttamassa yhteiskunnassa kyläläiset pelkäävät Erikin vanhempien olleen sairaita, ja he karkottavat pojan pikkusiskoineen erämaahan. Saadakseen kotinsa takaisin sisarukset lähtevät kohti Kiirunaa epätoivoisena aikeenaan hakea oikeutta Kansantuomioistuimelta. Sitä ja koko Nordmarkia, Ruotsista itsenäistynyttä tasavaltaa, hallitsee addiktoitunut, suuruudenhullu jaarli. Taustalla omaa valtapeliään pelaa älykäs ja vallanhaluinen kakkosmies Daniel Hartmann, joka sattumalta kohtaa Erikin ja värvää pojan kätyrikseen.

Marja ja hänen miehensä Mårten elävät kädestä suuhun pienellä maatilallaan, jossa polttopuun ja ravinnon hankkiminen on kokopäivätyötä, sillä sähköä ja bensiiniä riittää enää harvoille ja ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat tehneet arjesta taistelua. Kun Mårten ei koskaan palaa markkinareissultaan ja pyörillä liikkuvat maantierosvot tunkeutuvat taloon vieden kaiken, joutuu Marja valitsemaan elämän ja kuoleman välillä. Yksin hän ei selviä, joten hän liittyy maahanmuuttajista ja muista yhteiskunnan hylkiöiksi luokiteltavista koostuvaan rikollisjoukkoon.

Nattavaara avaa vangitsevasti Pohjoinen-trilogian. Kirja maalaa karun kuvan lähitulevaisuudesta, jossa tuntemamme maailma on tuhoutunut. Tarina on kihelmöivä yhdistelmä Margaret Atwoodia, Stephen Kingiä ja Ursula K. Le Guinia. Niin Erikin kuin Marjan kohtaloissa herää jatkuvasti kysymys siitä, kumpi voittaa, solidaarisuus vaiko tarve selviytyä hengissä.

Nattavaara on aviopari Thomas Engströmin ja Margit Richertin ensimmäinen yhteinen kirjaprojekti. Engströmiltä on aiemmin julkaistu kuusi romaania. Hänen kirjasarjansa kaksoisagentti Ludwig Lichtistä oli arvostelumenestys, josta on tehty kansainvälinen tvsarja. Nykyään hän kirjoittaa säännöllisesti Aftonbladetiin. Richert on puolestaan kulttuuritoimittaja ja kriitikko.Keksijä Samuel Ferguson, hänen palvelijansa Joe ja ystävänsä Dick Kennedy lähtevät ylittämään kuumailmapallolla vielä varsin tuntematonta Afrikan mannerta. Matka alkaa Itä-Afrikasta Sansibarin sulttaanikunnasta kohti länttä ja jatkuu yli Saharan autiomaan. Miehet kokevat matkallaan tuhat ja yksi huikeaa seikkailua ja henkeä salpaavaa jännityksen Hetkeä. Kuumailmapallon matka ulottuu Senegaliin asti, jonne kumppanukset onnellisesti laskeutuvat. Onnistuneen matkan päätteeksi miehet kiidätetään Englantiin, missä heidät otetaan sankareina vastaan.

Alkuperäisteos "Cinq semaines en ballon" ilmestyi vuonna 1863. Tässä teoksessaan Verne kehitti ne ainekset, jotka jatkossa takasivat menestyksen myös hänen lukemattomille muille romaaneilleen.

(Minerva)
Maailma ei ollut uskoa silmiään saatuaan lehdestä lukea tohtori Fergussonin uudesta hankkeesta. On vuosi 1862. Tohtori Fergusson on päättänyt ylittää Afrikan ilmapallolla idästä länteen kartoittaakseen maanosan vaikeakulkuisen keskialueen. Ystävänsä Dick Kennedyn ja palvelijansa Joen kanssa hän nousee ilmapallon koriin Sansibarilla ja ilmapallo nimeltään Victoria kohoaa iloisesti korkeuksiin. Matka edistyy aluksi loisteliaasti: Afrikka levittäytyy tutkimusmatkailijoitten alle kaikessa komeudessaan. Mutta sitten alkavat vaikeudet. Ilmapallon ankkuri tarttuu jättiläiskokoisen norsun kärsään; tutkimusmatkaajat joutuvat hurjaan taistoon pelastaessaan nääntymäisillään olevan lähetyssaarnaajan villien käsistä; sitten loppuu juomavesi, matkalaiset ovat menehtyä polttavassa helteessä. Hirvittävän lopun matkalle ovat aiheuttaa korppikotkat, jotka hyökkäävät pallon kimppuun ja vahingoittavat sitä. Mutta kumppanukset selviävät neuvokkuutensa ansiosta ja siki että he luottavat itseensä että toisiinsa. Viisia viikkoa myöhemmin alkaa länsirannikko lähestyä. Viimeisten hurjien seikkailujen jälkeen kumppanukset pääsevät Senegaliin, mutta suoraan pallon verkkosilmukoista riippuen; pallon koristakin he ovat joutuneet luopumaan.
”Hurja juoni, tätä ei voi laskea käsistään” SOFIE SARENBRANT 

Ellen Tamm -dekkarisarjan neljännessä osassa ulkomaailmasta eristetyt opiskelijatytöt ovat vaarassa. Huomaisiko kukaan, jos heille tapahtuisi jotain… peruuttamatonta? 

Keskellä synkkää metsää on ylellinen kartano. Se on sisäoppilaitos, jonne vaikeuksiin ajautuneet tytöt teljetään. Jokin on kuitenkin vinksallaan: läheisestä metsästä löytyy naisen ruumis, sitten toinen, mutta tytöt pidetään visusti pimennossa. Pääseekö sisukas Ellen Tamm murhaajan jäljille, ennen kuin on liian myöhäistä? 

Mikaela Bleyn suosittu dekkarisarja on kuin luotu Liza Marklundin faneille. Tukholmalaisen rikostoimittaja Ellen Tammin tutkimuksia varjostaa menneisyyden selvittämätön tragedia. 

”Bley kasvattaa taitavasti levottomuutta sekä sisäoppilaitoksessa että Ellenin sekasortoisessa yksityiselämässä ja kuvaa asiantuntevasti useaakin yhteiskunnan ilmiötä.” DAGENS NYHETER 

Ruotsalaisdekkaristi Mikaela Bley (s. 1979) asuu Tukholmassa miehensä ja kolmen lapsensa kanssa. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli sarjojen sisäänostajana TV4-kanavalla. Oikeudentuntoisesta toimittajasta kertovan Ellen Tamm -sarjan avausosa Tyttörukka (suom. 2023) sinkautti Bleyn saman tien pohjoismaisten rikoskirjailijoiden kärkeen. Hänen toinen jännitysromaanisarjansa kertoo rikostutkija Henrik ”The Killer” Hedinistä. Tämä voimallinen kirja – maineikas satiiri parantavasta yhteiskunnasta, ihmisistä mielisairaalan suljetussa elämänpiirissä – syntyi yön pitkinä tunteina Palo Alton sairaalan akuuttien osastolla, missä Kesey toimi valvojana. Kouriintuntuvan mielisairaalatodellisuuden pohjalta nousee kirjassa kauhistuttava ja hilpeä tarina, jossa on aineksia yhtä hyvin farssiin kuin tragediaan. Mustan huumorin sävyttämän säälimättömän satiirin kärki kohdistuu kaikkialle, missä ihmiset demokratian nimissä harjoittava häikäilemätöntä mielivaltaa toisiaan kohtaan.
Kirja herätti ilmestyessään 1962 Yhdysvalloissa suurta huomiota. Sen maine levisi maailmalle kirjasta tehdyn menestyselokuvan myötä 1970-luvulla. Yksi lensi yli käenpesän on luetuimpia aikamme klassikoita.Nuori nainen löydetään tapettuna.

Kaksi vuotta aiemmin sarjamurhaaja Stig Hellum pakeni vankikuljetuksen aikana. Naisen murhalla on hänen tyylilleen totuttu allekirjoituksensa, ja Anton Brekke tietää kaksi asiaa varmasti: Stig Hellum on herännyt unestaan, ja hän ei aio pysähtyä.

Texas, 2006. Muutaman tunnin kuluttua kuolemanrangaistusvanki Nathan Sudlow tullaan teloittamaan. Hän on ollut hiljaa 11 vuoden ajan. Nyt hän kertoo tarinansa isälle Tom Sullivanille. Mikä on yhteys Stig
Hellumin ja Nathan Sudlow'n järkyttävän tarinan välillä?

Anton Brekke on vastuussa meneillään olevasta murhatutkinnasta, ja hän joutuu heti kohtaamaan ainoan asian, johon hän todella uskoo: pahan.

Jan-Erik Fjell kirjoitti debyyttiromaaninsa vuonna 2009. Vuosi sen jälkeen ilmestyi Ilmiantaja , joka tutustutti lukijat rikostutkija Anton Brekkeen . Fjellin tavaramerkkinä on yhdistellä kaunista proosaa, hyvin kehiteltyjä henkilöhahmoja sekä monikerroksista tarinankerrontaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.