Lukulistalla/ päivitetty 12.4.


Jännityksen aatelia ja pieni suuri rakkauskertomus.

Pakahduttava rikosromaani naisesta, jota kukaan ei huomaa ennen kuin on jo myöhäistä.

Nainen nimeltä Ragna istuu Konrad Sejerin kuulusteltavana.

Ragna on menettänyt epäonnistuneessa kurkkuleikkauksessa äänensä eikä pysty puhumaan muuten kuin kuiskaamalla. Hänen elämänpiirinsä on suppea, mutta kaikki oli hyvin siihen asti, kun hän löysi postilaatikostaan nimettömän kirjeen, jossa luki ”Sinä kuolet”. Kirje laukaisi hänessä hillittömän pelon ja vainoharhaisuuden, jotka johtivat tapahtumien vyöryyn.

Seuraukset olivat kohtalokkaat.

Karin Fossum (s. 1954) aloitti kirjailijanuransa runoilijana, jatkoi novellistina ja lopulta kokeili romaanimuotoa. Syntyi Evan katse, joka ilmestyi suomeksi 1997 aloittaen Konrad Sejer -sarjan. Kirja löysi heti laajan lukijakunnan. Sen suomensi Tarja Teva, joka vastaa myös tämän kirjan suomennoksesta.

Monien Fossumin kansainvälisten palkintojen joukkoon kuuluu myös Suomen dekkariseura ry:n ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja.Sanna on saanut tarpeekseen arjesta kaupungissa. Hän kaipaa elämäänsä jotain uutta ja jännittävää! Kun Sannalle tarjotaan hyväpalkkaista työpaikkaa maaseudulta, hän päättää ottaa pestin vastaan. Perillä Sannalle kuitenkin selviää, ettei hänen assistentin paikkansa ole mikä tahansa sihteerin virka. Työpaikka on hieno kartano, ja työnantaja herra Jalava on varsin hankala mies. Edellinen assistentti oli kestänyt työssä vain kaksi viikkoa... Miten Sannan mahtaa käydä? Ja tuoko muutto Sannan elämään myös kaivattua romantiikkaa?

Niina Mero tunnetaan romaaneistaan Englantilainen romanssi ja Romanssin sankari. Hän on kirjoittanut Nora Niemi -nimellä romanttisia pienoisromaaneja, jotka on julkaistu vuosina 2008-2018.Nelli on kahvilatyöntekijä sairaalan kahviossa. Kahvilassa näkee koko elämän kirjon: kun yksi asiakas riemuitsee vastasyntyneestä lapsestaan, toisen läheinen saattaa olla sairaalasängyssä vakavasti sairaana. Nelli pyrkii olemaan lämmin asiakaspalvelija jokaiselle heistä, vaikka hänen oma elämänsä onkin pahasti solmussa. Kahvilatyöntekijän palkka ei yksinkertaisesti riitä yksinhuoltajan elämään! Kun sairaalaan saapuu uusi komea lastenlääkäri, Nellin arki heittää kuperkeikkaa. Voiko mies todellakin flirttailla juuri hänen kanssaan?

Niina Mero tunnetaan romaaneistaan Englantilainen romanssi ja Romanssin sankari. Hän on kirjoittanut Nora Niemi -nimellä romanttisia pienoisromaaneja, jotka on julkaistu vuosina 2008-2018.Nora Fellerin kaipaama uusi alku Malmössä päättyi katastrofiin. Nyt häntä itseään syytetään murhayrityksestä, ja hänen on luotettava kollegaansa Erikaan puhdistaakseen maineensa. Samaan aikaan puistosta löytyy kidutettu ja murhattu kennelinomistaja. Charlotte Victorinin johtama M-ryhmä kutsutaan jälleen kerran Malmön poliisin avuksi, mutta kuten tavallista, Charlotella on omat salaiset suunnitelmansa. Seuraa brutaali ja armoton välienselvittely. Nora Feller joutuu toimimaan kaukana lain ja omien periaatteidensa ulkopuolella taistellakseen vastaan voimia, jotka haluavat tuhota hänen elämänsä. Lopulta totuus osoittautuu kammottavammaksi ja tuskallisemmaksi kuin Nora olisi voinut ikinä kuvitella. Tässä kisassa voittajaa ei ole, eikä taistelusta selviytyminen riitä. Mätäpaise on puhkaistava lopullisesti. Jotkut ihmiset ansaitsevat rangaistuksen, toiset ansaitsevat kuolla.

Christina Larsson asuu Göteborgissa Ruotsissa ja kirjoittaa tiheätempoisia dekkareita, joissa nousevat raadollisella tavalla esiin tämän päivän pohjoismaisen yhteiskunnan kipukohdat. M-ryhmä –Silmä silmästä, hammas hampaasta on kuudes, itsenäinen osa erikoisyksikkö M-ryhmästä kertovassa tummanpuhuvassa sarjassa. Kuudennen osan Larsson on kirjoittanut yhteistyössä entisen poliisin, menestyneen dekkarikirjailijan Cecilia Sahlströmin kanssaOtteessaan pitävää jännitystä ilman väkivaltaa ja ruumiita. Pikkutytöltä vaikuttava nainen ilmoittaa Lohjan poliisiin poikansa kadonneen koulumatkalla. Rikoskomisario Pentti Litmanen ja rikosylikonstaapeli Noora Nurkka kohdistavat tutkinnan painopisteen kouluyhteisöön. Yhteistyön sijaan he kohtaavat vastustusta ja pelkoa, erityisesti kun paljastuu, että kadonnut poika on viety väkipakolla. Suurennuslasin alle joutuvat niin oppilaat kuin koulun henkilökuntakin. Vähitellen pinnan alta kohoaa koulukiusaamis-ja pedofiiliepäilyjä, mikä saa pikkukaupungin kuohunnan valtaan. Henkisesti raskaan tutkinnan lisäksi Noora Nurkka ja Pentti Litmanen joutuvat painimaan yksityiselämänsä ongelmien kanssa. Kun sieppaajan henkilöllisyys traagisen tapahtuman seurauksena paljastuu, Lohjan poliisi käsittää ahdistuneena, että aika on valumassa loppuun. Onnistuvatko he selvittämään pojan olinpaikan ennen kuin on liian myöhäistä?

Tämä kirja sopii helmet-lukuhaasteeseen kohtaan: 28. Kirjailija on Välimeren maasta
*
Rakastetun kirjailijan tarinakokoelma vie viimeisen kerran Tuulen varjon synkänlumoaviin tunnelmiin. Pakollista luettavaa jokaiselle, joka on kerran saanut eksyä Unohdettujen kirjojen hautausmaalle. Kaasuvalojen aikaisen Barcelonan rikkain mies on vaimonsa kuoleman jälkeen erakoitunut linnantorniinsa ja kerää omaisuuttaan havittelevien uhkarohkeiden sieluja. Gaudí matkaa New Yorkiin saadakseen Sagrada Familian valmiiksi. Oliko Corelli-niminen mustanpuhuva hahmo Don Quijoten kirjoittaneen Miguel de Cervantes Saavedran menestyksen taustalla? Entä kuinka Semperen suku saa haltuunsa Unohdettujen kirjojen hautausmaan arkkitehtoniset suunnitelmat?Rowan Tripp on palonainen, joka hyppää tarpeen tullen lentokoneesta sammuttamaan tiiminsä kanssa metsäpaloja. Tulimerenä leimuava metsä ja korkealle kohoavat savupilvet eivät saa häntä pysymään poissa hän valmistautuu liitämään laskuvarjollaan kaiken nielevien liekkien luo ja taistelemaan syrjäisen erämaan luonnonvoimia vastaan.

Missoulan eliittipalomiehiin kuuluvalla Rowanilla ammatti on verissä: hänen isänsä on alan legenda, ja hän on itse taistellut liekkejä vastaan kahdeksantoistavuotiaasta lähtien. Niinpä paluu Montanan syrjäseuduille tuntuu paluulta kotiin. Hänen hyppypartnerinsa kuolema edellisenä vuonna vaivaa edelleen hänen mieltään, ja asiat mutkistuvat, kun joku etsii tapahtumaan syyllistä ja janoaa kostoa Rowanille.

Onneksi hyppytiimi on parhaasta päästä. Gulliver Curry on tiukimpia palomiehiä ja saa muutenkin Rowanin kiinnostuksen heräämään. Rowan tietää, että yksikin häiriötekijä ilmassa tai maassa voi olla kohtalokas. Hän kuitenkin tarvitsee jonkun, johon turvautua, kun olot kuumenevat ja hänen elämänsä on leimahtaa liekkeihin.Moderniksi klassikoksi noussut romaani raiskatun naisen kostosta.

Kirjastonhoitaja ja kahden lapsen äiti joutuu ravintolaillan jälkeen raiskatuksi. Väkivallanteko traumatisoi ja sekoittaa Tove Randersin arjen ja perhe-elämän. Hän päättää rankaista raiskaajaa poikkeuksellisella tavalla.

Märta Tikkanen on arvostetuimpia suomenruotsalaisia kirjailijoita. Hänet tunnetaan romaanin Miestä ei voi raiskata lisäksi mm. teoksista Vuosisadan rakkaustarina, Punahilkka, Kaksi - kohtauksia eräästä taiteilija-avioliitosta sekä Emma ja Uno - rakkautta tottakai.Kuolinsyytutkija Kay Scarpetta löytää itsensä murhaoikeudenkäynnin tähtitodistajan paikalta huippusuositun trillerisarjassa.

Kohuoikeudenkäynti aiheuttaa väkivaltaisuuksia Alexandrian kaupungissa, ja annettuaan todistajanlausuntonsa Scarpetta joutuukin suoraan ruumishuoneelle – tuomarin lähisukulainen on murhattu oikeudenkäynnin aikana.

Miksi kahden vuoden takainen murha aiheuttaa niin valtavaa kuohuntaa, ja mihin väkivallan aalto oikein päättyy? Tiivistunnelmaisessa trillerissä Kay Scarpetta taistelee aikaa vastaan selvittääkseen kasvottoman pahantekijän henkilöllisyyden.

Patricia Cornwellin kirjat ovat koukuttaneet suomalaisia lukijoita jo 30 vuoden ajan.Uusi osa lukijoiden rakastamassa Komisario Koskinen -sarjassa! Sakari Koskinen tutkii satunnaisilta vaikuttavia päällekarkauksia. 
 
Tampereella toteutuu poliisin painajainen, nuoren miehen putkakuolema. Komisario Koskinen saa selvittää johtuuko uhrin päävamma kaatumisesta vai ulkoisesta väkivallasta? 
 
Samaan aikaan kaupungin kaduilla paljastuu vakavia sivullisiin kohdistettuja päällekarkauksia. Alkuun ne vaikuttavat vain satunnaisilta, mutta pian niiden väliltä löytyy yhtäläisyyksiä eivätkä poliisitkaan enää välty niiltä. 
 
Työtaakka vain kasvaa, kun puoli vuotta aiemmin valmistunut henkirikostutkinta ei ylitä syytekynnystä ja tiimi joutuu aloittamaan kaiken alusta. Se sysää kokeneen komisarion rikospoliisiin peruskysymyksen äärelle: mikä saa ihmisen satuttamaan toista kerta toisensa jälkeen. 
 
Seppo Jokinen (s. 1949) työskenteli 30 vuoden ajan Tampereen kaupungin tietotekniikkakeskuksessa, kunnes jäi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2006. Komisario Koskisesta kertovat kirjat muodostavat yhden Suomen suosituimmista dekkarisarjoista. Nykyään Koskisen tutkimuksia seurataan myös Eero Ahon tähdittämässä TV-sarjassa.Kun maahanmuuttoviraston johtaja löydetään kuoliaaksi ammuttuna olohuoneestaan, epäiltyjen joukossa on myös hänen vaimonsa. Kukaan ei kuitenkaan osaa odottaa lapsen kädenjälkien löytymistä talosta, jossa ei asu lapsia.

Syyttäjä Jana Berzelius ottaa tutkinnan vastuulleen. Kuuluisan syyttäjän tytär on nuori ja älykäs mutta myös kylmä, eivätkä häntä hetkauta hysteerinen leski tai uhrin kätköistä löytyvät uhkauskirjeet. Jana on teräksisen kova, varautunut, sulkeutunut. Kunnes löytyy uusi uhri.

Muutamaa päivää myöhemmin läheiseltä rannalta löytyy nuoren pojan ruumis ja hänen luotaan ase, jolla sekä hänet että aiempi uhri tapettiin. Jana ajautuu aina vain syvemmälle juttuun, sillä ruumiinavauksessa hän huomaa pojan pienessä, arpisessa, heroiinin runtelemassa ruumiissa jotain oudon tuttua. Pojan ihoon on kaiverrettu kirjaimet, jotka laukaisevat Janan mielessä muiston hänen omasta synkästä, pelon täyttämästä menneisyydestään. Hänen yhteytensä poikaan on viilletty ihoon niin harkitun pahantahtoisesti, että se osuu suoraan hänen sisimpäänsä.

Omaa salattua menneisyyttä varjellakseen Janan on pakko löytää murhaepäilty ennen poliisia.

Kansainvälinen menestyskirjailija Emelie Schepp esittelee meille arvoituksellisen ja unohtumattoman Jana Berzeliuksen tässä jännittävän ja jäätävän kirjasarjan ensimmäisessä osassa.Sen piti olla vain hauska polttaripila. Kavereilleen lukemattomia kujeita tehtaillut Michael Harrison saisi viimein maistaa omaa lääkettään. Makaaberi hauskanpito loppuu lyhyeen, kun kaikki menee karmealla tavalla pieleen. Neljä ihmistä saa surmansa ja sulhanen katoaa mystisesti. Johtolankoja on vähän tai ei ollenkaan.

Jutun saa tutkittavakseen rikostarkastaja Roy Grace, menetysten riivaama mies, joka tuntee taustansa vuoksi erityistä myötätuntoa järkyttynyttä morsianta Ashley Harperia kohtaan. Grace huomaa pian, että kaikki ei ole aivan kohdallaan. Kadonneen sulhasen lähipiirissä on joku, joka salaa selvästi jotakin. Mutta Gracelle 19 vuoden poliisiura on opettanut asian jos toisenkin - tärkeimpänä ehkä sen, että kaikki ei ole aina sitä, miltä näyttää...
Kuoleman kanssa ei kujeilla on rikostarkastaja Roy Gracen tutkimuksista kertovan dekkarisarjan ensimmäinen osa. Peter Jamesin tarkka, elokuvamainen kerrontatyyli ja kirjan yllätyksellinen juoni takaavat jännittävän lukukokemuksen, vangitsevat lukijan ja pitävät tämän intensiivisesti otteessaan loppuun saakka.Kun Libby Jones täyttää kaksikymmentäviisi vuotta, hän saa kirjeen, jota on odottanut koko elämänsä. Libby saa tietää biologisten vanhempiensa henkilöllisyyden, mutta sitä hän ei aavistanut, että on nyt Lontoon Chelseassa sijaitsevan ison, vanhan talon uusi omistaja. Libbyn elämä muuttuu kertaheitolla. Hän saa kuitenkin pian huomata, että tätä päivää ovat odottaneet monet muutkin. Alkaa matka kahdenkymmenenviiden vuoden taa, taloon, jonka seinät suojelevat salaisuuksista synkimpiä.

Brittikirjailija Lisa Jewell (s. 1968) on samastuttavien henkilöiden ja uhan tunteen luomisessa aivan omaa luokkaansa. Jewellin teoksia on käännetty 16 kielelle ja myyty yli kaksi miljoonaan kappaletta yksinomaan englanninkielisessä maailmassa. Hän asuu Lontoossa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa.

”Kädet tärisevät. Hengitys salpaantuu. Sydän hakkaa tuhatta ja sataa. Hätätilanne vai Lisa Jewellin uusin romaani?” — A. J. FINN, kirjailijaAnne on tympääntynyt elämäänsä. Hän työskentelee pubissa, joka ei ole erityisen hohdokas. Asiakkaat ovat lähinnä juoppoja ja vähävaraisia opiskelijoita. Eräänä sateisena iltana tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta. Pubiin astelee tyylikäs mies, joka on kuin ulkomaisesta elokuvasta. Onko mies erehtynyt paikasta? Tilanne muuttuu entistä omituisemmaksi, kun mies jättää jälkeensä kalliin sormuksen ja suhteettoman suuren tipin. Anne on hämmentynyt – miksi kukaan haluaisi eroon tällaisesta sormuksesta?Komisario Antti Hautalehdon tutkimukset jatkuvat, Porvoon seudulla kauhua herättää pedofiili.

Pyykkituvasta katoaa pienen tytön alushousut. Pian ensimmäinen tyttö kaapataan. Asialla on häikäilemätön ammattilainen, joka ei jätä jälkiä. Ei tapahtumapaikalle eikä uhreihin, jotka hän palauttaa saatuaan haluamansa.

Peloista pahin tunkeutuu perheiden arkeen. Tyttöjen kaappaukset kylvävät kauhua ja päätyvät valtakunnanuutisiin, ja poliisia painostetaan ministeritasoa myöten.

Porvoolainen ylikonstaapeli Antti Hautalehto on saanut ylennyksen tutkinnanjohtajaksi, mutta toipuu vielä edellisestä rankasta tehtävästään kansainvälisen huumeliigan kätyrinä. Hän saa kuulla, että palkkamurhaajat ovat hänen perässään. Rikollisliigan pomo ei ole antanut anteeksi petturuutta ja miestensä kohtaloa.

Ensimmäinen tapaus tutkinnanjohtajana ei ole helppo. Nykyisyys ei anna armoa ja menneisyydellä on pahuuden kasvot.

Christian Rönnbacka (s. 1969) on työskennellyt poliisina ja vakuutusetsivänä, ja noussut vauhdilla kotimaisen dekkarikirjallisuuden kärkeen. Julma jatkaa dekkarifanien suosioon noussutta Antti Hautalehto -sarjaa, jonka avausosan pohjalta valmistellaan parhaillaan myös elokuvaa.Kyky pahuuteen asuu meistä jokaisessa

Camilla Stenin Vaarallinen taito on kriminaalipsykologi Rebecca Lekmanista kertovan trillerisarjan nopeatempoinen ja veitsenterävä avausosa

Kriminaalipsykologi Rebecca Lekman on muuttanut Yhdysvalloista takaisin synnyinkaupunkiinsa Djursholmiin pitääkseen huolta sairaasta äidistään. Muutto on ollut raskas, sillä Rebecca joutui jättämään Atlantin taakse paitsi lupaavan uransa myös puolisonsa Marian. Eräänä elokuisena iltana Rebeccan yllättää soitto hänen vanhalta kollegaltaan Leolta. Tämä kertoo Rebeccan entisen tyttöystävän Louise von Aschebergin löytyneen juuri julmasti murhattuna omasta kodistaan vauraalta asuinalueelta.

Rebeccaa ei päästetä mukaan rikoksen tutkintaan, joten hän ryhtyy selvittämään surmatyötä omin päin. Miten nuorena kapinallisesta Louisesta tuli alistunut kotiäiti? Ja miksi tämä oli yrittänyt ottaa Rebeccaan yhteyttä vuosien jälkeen juuri ennen kuolemaansa? Mitä lähemmäksi Rebecca pääsee edesmenneen lähipiiriä, sitä vaarallisemmaksi tilanne hänelle käy. Rebecca joutuu pian päättämään, mitä hän on valmis tekemään saadakseen tappajan kiinni.

Camilla Stenin Vaarallinen taito aloittaa kriminaalipsykologi Rebecca Lekmanista kertovan trillerisarjan, joka on täynnä jännitystä, vaaroja ja välähdyksiä ihmismielen pahuuteen.Dekkarisarja Wallander- ja Silta -sarjojen käsikirjoittajilta

Sarjan pääosassa on psykologi Sebastian Bergman, joka on erikoistunut rikollisten profilointiin. Bergman on hankalan tyypin maineessa, sillä hän on älykäs, eikä välitä sovinnaisuussäännöistä. Bergman on moniulotteinen hahmo, joka käyttäytyy huonosti, mutta osaa myös hurmata.

Kirjan tapahtumat käynnistyvät, kun 16-vuotiaan Roger Erikssonin äiti ilmoittaa Västeråsin poliisille poikansa kadonneen. Etsinnät aloitetaan ja parin päivän kuluttua pojan ruumis löytyy läheisestä metsästä sydän irti revittynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.