maanantai 18. syyskuuta 2023

Tommi Kinnunen: Pimeät kuut

Tämä kirja on julkaistu syksyllä 2022 ja sen kustantaja on WSOY. Äänikirjan pituus on reilut 6 tuntia ja sen lukee Krista Putokonen-Örn. 
*
Jäänkirkasta valoa hohtava romaani naisesta, joka luuli tietävänsä kuka on. 

”Ei tästä elämästä kukaan selviä ehjänä. Ainoa mistä ihminen voi yllättyä, on se millä tavalla kukakin menee rikki.”

Eletään vuotta 1947, kun kuusissakymmenissä oleva Elna Suorajärvi saa opettajan paikan syrjäiseltä Niemen koululta, läheltä Neuvostoliiton rajaa. Mikään ei ole niin kuin pitäisi: koulurakennus paljastuu saksalaisilta unohtuneeksi parakiksi ja sairaus runtelee elimistöä. Siskostaan Sallista on muistona katkerat riidat ja iskut ohimossa. Elna tarttuu kuitenkin toimeen, sillä opettaa hän osaa, vaikka joidenkin mukaan hankala onkin.

”Vitkaan mutta varmasti koulunkäynti alkaa sujua. Aivan kuin hevosen raskain hetki on tukkikuorman saaminen liikkeelle, mutta kun reki on nytkähtänyt vauhtiin, ei sitä käy enää pysäyttäminen.”

Yksinäinen talvi tiettömien taipaleiden takana on kuitenkin raskas, ja mieleen nousee asioita, joita ei tahtoisi ajatella.

Vuodenkiertoa seurailevassa romaanissaan Tommi Kinnunen kirjoittaa sisukkaasta opettajattaresta, riemusta ja luopumisesta vivahteikkaasti ja täydellä sydämellä, niin kuin vain hän osaa.

Tommi Kinnunen (s. 1973) on taitava ihmiskuvaaja, joka on noussut yhdeksi Suomen suosituimmista kirjailijoista. Hänen edelliset romaaninsa Neljäntienristeys, Lopotti, Pintti ja Ei kertonut katuvansa ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Kinnusen kirjoja on käännetty yli 20 kielelle.
*
Ihan ok kirja, joskin itse toivon kirjalta vähän jännitystä. Muuten kyllä ihan mukava tarina naisesta, joka ei ole menestyvä ja terve. Suosittelen tutustumaan! Annan kirjalle 4- tähteä. 

2 kommenttia:

  1. Tykkään tosi paljon Kinnusen tyylistä kirjoittaa näitä menneisyyteen sijoittuvia kirjoja. Ja kerrontahan on valtavan hienoa, elokuvamaista ja näytelmiin sopivia. Kinnunen yritti useamman kerran Teatterikorkeaan dramaturgi-linjalle ja hän harrasti näyttelemistä nuorempana. Kirjoista huokuu hieno draamakerronta. Olen lukenut kaikki hänen kirjansa. Tämäkin on aivan uskomaton. Tästä huokuu Kinnusen oma kokemus työhön/työstä uupumisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä Kinnunen on tosi hyvin perehtynyt aiheeseen ja tietää mistä kirjoittaa!

      Poista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.