perjantai 30. kesäkuuta 2023

Verne: Castle of the carpathans, Karpaattien linna

 

Tätä kirjaa ei ole suomeksi luettuna äänikirjana, joten kuuntelin sen englanniksi. Se meinasi ottaa vähän lujille. Onneksi ole lukenut sen aikaisemmin painettuna kirjana suomeksi.
*
Karpaattien linna on Jules Vernen seikkailuromaani vuodelta 1892. Kirjan suomennoksen (Pentti Kähkönen, WSOY 1978) loppuun on liitetty kirjailijan pojan Michel Vernen vuonna 1889 kirjoittama novelli Amerikkalaisen lehtimiehen päivä 2889.
Teoksen linnan esikuvaksi arvellaan Poenarin linnaa Romanian keskiosassa.

Romanialainen musiikkimaanikko rakastuu italialaiseen oopperalaulajatar Stillaan ja seuraa tätä varjon lailla esityksestä esitykseen ja kaupungista kaupunkiin. Seuraaminen muuttuu kuitenkin lopulta ahdistavaksi. Laulajatar kuolee näyttämölleen häidensä aattona: hänen piti mennä naimisiin nuoren kreivi de Telekin kanssa seuraavana päivänä. Romanialainen kirjoittaa lyhyen syytösviestin kreiville ja katoaa. Hiukan myöhemmin hänen linnastaan alkaa kuulua Stillan lauluääni ja naisen hahmo ilmestyy muureille. Tästä alkaa tarina, joka päättyy linnan tuhoon, maanikon kuolemaan ja kreivin pitkään pimeämielisyyteen. (lähde, Wikipedia)
*
Jules Vernen, maineikkaan kirjailijaneron syntymästä on helmikuun 8. päivänä 1978 kulunut 150 vuotta. Kirjailijan, kasvattaja ja innoittajan Verne elää yhä kaikkialla. Hänen teoksiaan julkaistaan edelleenkin niin runsaasti, että hän kuuluu yhä maailman tuotteliaimpiin kirjailijoihin. Vernellä on vakiintunut asema, hänen henkinen vaikutuksensa on iskostunut lujasti länsimaisen kulttuurin maaperään. Juhlapäivän merkeissä ilmestyy nyt Karpaattien linna, ensimmäisen kerran vuonna 1892 julkaistu romanttinen rakkaus- ja kauhukertomus Transsylvaniasta, ja maineikasnovelli vuodelta 1889, 29. vuosisadalla eli Amerikkalaisen lehtimiehen päivä vuonna 2889, joka on liitetty kirjan loppuun.
*
Tämä on kiva kirja. Suosittelen Vernen ystäville. Annan kirjalle 4 tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.