maanantai 27. huhtikuuta 2020

D.B.John: Pohjoisen tähtiD.B.John: Pohjoisen tähti ilmestyi painettuna kirjana 12.2.20. Sittemmin se ilmestyi kovasti odotettuna äänikirjana 23.4.20. Kirjan julkaisija suomen kielellä on Bazar. Lukijana toimii Ella Pyhältö. Äänikirjan pituus on noin 18 tuntia. Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kirja on saanut hyvät arvostelut muissa blogeissa. Tässä muutama linkki: Kirjarouvan elämääMummo matkallaLuettua ja mastettua sekä Kirjamerkkinä lentolippu. Näistä innostuneena olen odottanut, että kirja tehtäisiin  myös äänikirjaksi ja nyt se on tullut!

"Hengästyttävä jännäri saa lukijan kiittämään onneaan siitä, ettei ole syntynyt Pohjois-Koreassa

Georgetown, Yhdysvallat. Jenna Williams ei ole päässyt vieläkään yli kaksoissisarensa 12 vuoden takaisesta katoamisesta Etelä-Koreassa. Opettajana toimivan Jennan oppitunti keskeytyy, kun hän saa salaperäisen vieraan, joka haluaa värvätä Jennan CIA:han. Saako Jenna vihdoin mahdollisuuden selvittää, mitä hänen siskolleen tapahtui?

Baekam County, Pohjois-Korea. Rangaistusleirillä työskentelevä rouva Moon löytää pellolta avustuspaketin. Hän tietää ottavansa hengenvaarallisen riskin päättäessään käyttää paketin sisällön omiin tarkoituksiinsa. Kiinnijäämisestä seuraisi kuolemantuomio.

Pjongjang, Pohjois-Korea. Cho Sang-ho, korkea-arvoinen Pohjois-Korean armeijan upseeri, osallistuu Kim Il-sungin aukiolla Työväenpuolueen paraatiin. Hänen veljensä kertoo tulleensa valituksi maan johtovirkaan. Se tarkoittaa, että heidän taustansa tullaan tutkimaan tarkasti.

Kuinka näiden kolmen, toisilleen tuntemattoman ihmisen tarinat liittyvät toisiinsa? D. B. Johnin intensiivinen jännäri saa lukijansa kiittämään onneaan siitä, ettei ole syntynyt Pohjois-Koreassa."

Kirja alkaa sujuvasti juurikin noissa edellä kuvatuissa tunnelmissa. Äänikirjaa kuunnellessa on vaikeaa hahmottaa ulkomaalaisia nimiä. Meneekin tavallista pitempään, ennen kuin nämä korealaiset nimet jäävät mieleen. Tarinan edetessä kuitenkin hahmot alkavat olla selvillä. Jokaisen tarinan osan alussa kuitenkin kerrotaan tapahtumapaikka, joka helpottaa hahmottamista.

Kirjan tunnelma on miellyttävä ja tuntuu lähes uskomattomalta seurata pohjoiskorealaista elämää. En ole paljoa tiennyt kyseisestä valtiosta ja tässä kirjassa saa kyllä melkoisen tietopaketin siitä. Päähenkilöt vaikuttavat kukin tahoillaan sympaattisilta ja heidän elämäänsä on mukava seurata. Pikkuhiljaa tarinat etenevät ja kullakin tarinankertojalla on oma osansa tunnelmaa luomassa. En halua tässä paljastaa enempää juonta, mutta itse lukukokemuksen kannalta tämä kirja oli ehdottomasti kuunneltava. Kuinka näkä kolme tarinaa liittyvätkään toisiinsa?

Kaikesta uskomattomuudestaa huolimatta henkilöt ovat uskottavia. Kirjan alussa kertotaan, että lopussa on kirjailijan saatesanat, jotka kannattaa lukea vasta kirjan lopussa. Nämä saatesanat lisäävät kirjan uskottavuutta, koska kirjailijalla on niin paljon faktatietoa taustalla.

"Walesissa syntynyt D. B. John aloitti lakimiesopinnot, mutta siirtyi sitten kustannusmaailmaan lastenkirjojen toimittajaksi. Hän muutti Berliiniin 2009 ja julkaisi ensimmäinen romaaninsa Flight from Berlin. Nykyisin hän asuu Lontoossa.

John sai inspiraation Pohjoisen tähteen Pohjois-Koreaan vuonna 2012 tekemänsä matkan jälkeen. Tällä hetkellä hän kirjoittaa kirjalle jatko-osaa."

...jatko-osaa odotellessa...
Suosittelen kirjaa kaikille lukemisen ystäville. Annan kirjalle täydet viisi tähteä. 


10 kommenttia:

 1. Alkavat nämä kommenttini sinun postauksiisi olla vähän itseään toistavia: Kiitos kirjavinkistä! Niin täytyy nytkin sanoa, ihan on minulle uusi tuttavuus. Tuo on totta, mitä sanoit, eli eri kulttuurien nimet äänikirjoissa saattavat olla haasteellisia. Kuuntelin joskus islantilaisen dekkarin ja meni tosi kauan kun tajusin kuka on kuka. Mukavaa vappuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää vappua!
   Toivottavasti pääset pian lukemaan tämän kirjan!

   Poista
 2. Tämä kirja on ehdottomasti lukulistallani! Kun tykkään dekkareista ja Pohjois-Korea kiinnostaa, niin tämähän on täydellinen yhdistelmä. Kiinnostavaa kuulla, että jatko-osakin on tulossa.

  VastaaPoista
 3. Kannattaa kyllä lukea, jos aiheet muutenkin kiinnostavat!

  VastaaPoista
 4. Tämä oli erittäin jännittävä ja kiinnostava vakoojatarina Pohjois-Koreasta. Jatkokirjaa odotellen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! Mielenkiintoista nähdä, miten jatkuu!

   Poista
 5. Tämä oli todella huima hyppy suureen tuntemattomaan maailmaan ja kulttuuriin sekä havahduttava kokemus siitä, kuinka erilaisissa olosuhteissa elämme tällä yhdellä ja samalla Telluksella!!
  D.B. John on mainio ja mukaansatempaava kertoja, joskin kuten mainitsit, korealaiset nimet aiheuttivat lievää kompurointia, mutta jatko-osaa täälläkin odotellaan suurella mielenkiinnolla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tämä oli tuntematon kulttuuri ja kyllä kirjoittajalla olikin paljon tietoa siitä.

   Poista
 6. Onpa kiinnostavan tuntuinen kirja. Tämä täytyy laittaa lukulistalle. Pohjois-Korea kiinnostaa. Mukavaa vapun jatkoa!

  VastaaPoista
 7. Kiitos ja hyvää vapun jatkoa sinullekin!
  Tämä kirja toimi hyvin myös äänikirjana, kunhan hahmoitti ensin nuo nimet.

  VastaaPoista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.