perjantai 24. helmikuuta 2023

Kerstin Ekman: Suden jälki


Tämä kirja on julkaistu viime syksyä, sen kustantaja on Tammi. Äänikirjan pituus on 5,5 tuntia ja sen lukee Markus Bäckman. Tämä kirja sopii Ihana Susi -haasteeseen.
*
Mestarillinen romaani ihmisen ja suden kohtaamisesta

Ekmanin tarkkanäköinen romaani on suuri tarina vanhenemisesta, rakkaudesta ja luonnosta – mutta myös tummanpuhuva mysteeri.

Pian eläkkeelle jäävä metsästyksenjohtaja Ulf näkee 70. syntymäpäivänään suden. Hetki muuttaa kaiken. Vanhan miehen epäilys luontosuhteestaan ja elämäntyönsä eettisyydestä kasvaa järisyttäväksi identiteettikriisiksi. Pientä elämänpiiriä mullistavat käänteet sen kuin jatkuvat: Metsä palaa, karhu hyökkää, Ulf sairastuu. Ja rikos tapahtuu.

Suureen susikysymykseen sekoittuu rikoksen mysteeriä, ikääntymisen kipua ja rakkautta. Ekmanille tyypillisesti jännitys maustaa yhteiskunnallista sanomaa ja hiljaa syvenevää ihmissuhdekuvausta. Kuin Vanhus ja meri Pohjolan metsissä!

”Niin hyvä tarina, että unohtaa lukevansa kirjallisuutta.” KULTURNYTT, P1

Kerstin Ekman (s. 1933) on Ruotsin arvostetuimpia ja luetuimpia kirjailijoita. Hän on saanut useita merkittäviä kirjallisuuspalkintoja. Ekman aloitti dekkarikirjailijana ja on käyttänyt myöhemmissä teoksissaan rikosromaanin aiheita yhdistettynä taidokkaaseen yhteiskunta- ja ihmiskuvaukseen. Suomessa Ekman on ihastuttanut erityisesti Sudentalja-trilogiallaan.
*
Kirjassa seurataan Ulfin elämää niin metsästyksessä kuin hänen saadessaan sydänkohtauksen. Hänen asuntuvaununsa löytyy poltettuna ja sieltä löytyy eläimen luut. Ulf saa nyt tutkittavakseen, että mikä ja miksi eläin on kuollut. 

Luin tämän kirjan, koska se sopii niin moneen haasteeseen. Jos luonto kiinnostaa, suosittelen tutustumaan. Annan kirjalle 3 tähteä.

 

2 kommenttia:

  1. Vaikkakin ikääntymisen tuntoja luopumisine ja uuden tulemisineen Ekman kuvaa oivaltavasti väläytellen ja siihen sopeutumiseen vastauksia hakien kyseessä ei toden totta ole mikään valitusvirsi. Ihmisen ja luonnon muuttunut ja alati muuttuva suhde ihmisen aiheuttamine epätoivottuine vaikutuksineen kulkevat solisevana pohjavireinä kautta kerronnan. Puhutteleva tarina, joka oli nautinto lukea.

    VastaaPoista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.