perjantai 29. toukokuuta 2020

Metsä meidän jälkeemme


Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen, Jenni Räinä: Metsä meidän jälkeemme. Äänikirjan pituus 6,5 tuntia. Päätin vähän itsellenikin yllättäen tarttua tähän paljon kehuttuun ja Finlandia-palkittuun kirjaan. Kirjan kustantaja on Like ja äänikirjan lukee Jalmari Laine.  Katsoin Finlandia-palkinnon julkaisutilaisuuden livenä meidän omassa elokuvateatterissa ja siitä jo jäi pieni kipinä elämään tämän kirjan suhteen.

Metsäkirja uudelle sukupolvelle. Suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Metsistämme valtaosa on talousmetsää, jossa hakkuut ovat ennätysmäisen suuret. Miten tähän on tultu? Vetävästi kirjoitettu teos ehdottaa vaihtoehtoja ”puupelloille” ja pohtii yhdessä metsänkäyttäjien ja tutkijoiden kanssa, millaista suomalainen metsä voisi olla tulevaisuudessa - sellainen metsä, josta hyötyvät niin kansantalous kuin elintilastaan taisteleva helmipöllökin. Kirjan upeat kuvat ovat Lapin Kansan valokuvaajan Anssi Jokirannan.

Dystopia-tyyppisten äänikirjojen keskeltä tuntui kuitenkin hyvältä palata välillä maan pinnalle  ja tämä oli oiva valinta siihen nälkään. Tämä kirja toimii äänikirjana mainiosti, mutta esittelyssä mainitut kuvat jäävät näkemättä. Varasin kirjan kirjastosta, jotta näen ne upeat kuvat.

Kirja on mainio pläjäys Suomen metsien historiaa ja metsänhoidon kehityksen historiaa. Olenkin monesti miettinyt, että mikä on oikeasti alkuperäistä metsää ja tästä kirjasta saa siihenkin vastauksen. Minulla oli myös ennakkoasenne, että tämä olisi liian "vihreä", mutta hieman yllättäenkin olin asioista samaa mieltä. Kuinka moni vieläkään tietää, että valtiolta voi saada korvauksen, jos tärkeän metsän päättää suojella. Kuinkan entisille kuusimetsille on väkisten istutettu mäntymetsää, joka ei ole sille maaperälle luontaista. Tai että tullut ajatelleeksi, että ekologisena pidetty hirsirakentaminen käyttää raaka-aineenaan metsän mahtavimmat puut.


Toinen vastaavasta aiheesta kertova kirja, jota on myös kehuttu on nimeltään Monimuotoisuus. Senkin lisäsin lukulistalleni. Nämä tietokirjat vaan vaativat vähän erilaisen kuuntelutilanteen, kun niihin pitää keskittyä enemmän kuin kaunokirjallisuuteen. 

Kirjasta on hyvä arvio mm. Kirsin Book Clubissa. Suosittelen kirjaa kaikille vähänkin luonnosta kiinnostuneille. Tämä on kyllä harvinainen tietokirja, jonka jaksoi hyvin kuunnella kokonaan. Annan kirjalle neljä ja puoli tähteä. Tähän ei vielä sisälly ne mahtavat kuvat, jotka ovat nähtävissä painetussa kirjassa.

2 kommenttia:

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.