perjantai 1. toukokuuta 2020

Jules Verne: Tonavan luotsiJules Verne: Tonavan luotsi. Olen joskus lukenut tämän painettuna ja nyt kuuntelen sen uutuena äänikirjana Ritva-Liisa Elivuon lukemana. Pidin aikoinaan kovasti tästä kirjasta. Finore kustantamo on tuottanut viimeaikoina useita Vernen kirjoja. Hienoa! Elivuon ääneen pitää ensin totuttautua, koska hänen lukutyylinsä on eläväinen. Mutta kun siihen tottuu, niin se on hyvä! Enimmäkseen hän lukee lasten kirjoja, joten se selittää eläytymisen. Äänikirjan pituus on reilut kymmenen tuntia.

"Sigmaringenin kalastuskilpailun voittaa tuntematon mies, joka lupaa matkustaa ruuhellaan Tonavaa pitkin aina Mustalle merelle saakka. Tonavan luotsiin liittyy kuitenkin jotain kovin arvoituksellista – jostain syystä hänellä on perässään useita vihamiehiä. Jokimatkasta kehkeytyy vaarallinen seikkailu, josta selvitäkseen luotsin on hyödynnettävä kaikki neuvokkuutensa.

Mutta kuka on tuo Tonavan luotsi, joka esiintyy salanimellä ja peittää silmänsä aurinkolaseilla? Entä miksi hän ei paljasta päämääräänsä, johon hänellä selvästikin on kiire? Onko hän rikollinen vai isänmaanystävä, ja miksi myös viranomaiset seuraavat häntä?

Jules Verne (1828–1905) oli ranskalainen kirjailija, jonka tunnetuimpia romaaneja ovat "Matka maailman ympäri 80 päivässä" sekä "Matka maan keskipisteeseen". Verne oli myös yksi ensimmäisistä science fiction -kirjailijoista. Hän kirjoitti sukellusveneistä ja lentokoneista ennen kuin niitä oli varsinaisesti edes keksitty. 

Jules Vernen kirjoja on käännetty toiseksi eniten maailmassa – Vernen edelle yltää ainoastaan Agatha Christie. Vernen kirjoittamat seikkailut ovat säilyttäneet suosionsa, ja ne riemastuttavat lukijoita yhä tänä päivänä."

Kalastuskilpailun voittaja, Ilja Brush lähtee laskemaan Tonavaa sen juuriltaan hankkien elantonsa pelkästään kalastamalla. Samaan aikaan Tonavan varrella rikollisjoukko ryöstöillään on aiheuttanut kovasti huolta. Brush saakin veneeseensä matkalaiseksi rosvojoukkoa tarkkailevan poliisin. Kuka onkaan tämä salaperäinen Ilja, jolla on tummat lasit ja värjätyt hiukset. Onko hänellä jotain tekemistä rikollisjoukon kanssa. Ja kuka ihme on Latkon nainen??

Kirja etenee sujuvasti ja muiden Vernen kirjojen tapaan tätäkin lukiessa tekee mieli kaivella kartta esille ja tutustua reittiin. Vernen kirjoissa jännitystä ja taphtumia riittää. Onneksi loppuratkaisut ovat yleensä positiivisiaa ja niistä jää hyvä mieli. Aika kuluu mieluisasti tätä kirjaa kuunnellen. Suosittelen tätä kaikille jännityksen tai seikkailun ystäville. Annan tälle kirjalle neljä- tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.