tiistai 5. toukokuuta 2020

Keigo Higashino: Uskollinen naapuriKeigo Higashino: Uskollinen naapuri. Oheisessa suomalaisen kustantajan esittelytekstissä kerrotaankin olennainen alkutieto. Tykkään bongailla tällaisia jännitys-uutuuksia ja mielenkiinnolla odotin, että pääsen tätä kuuntelemaan. En niin valtavasti ole kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista, mutta sain siitä ihan positiivisen kuvan Heikki Valkaman Pallokala-kirjasta. Äänikirjan lukija on Juhani Rajalin ja pituus reilut 9 tuntia. Painetussa kirjassa sivumäärä on 287.

Huomaan taas heti alussa, että erilaisen kulttuurin nimiä on vaikea muistaa. Tähän auttoikin kustantajan sivulla oleva lukunäyte, jossa on nimilistaus kuvauksineen. Tämä helpottikin kovasti heti alussa. Tokihan kun korva tottuu outoihin nimiin, alkaa niitäkin muistamaan.

"Japanin suosituimman dekkaristin läpimurtoteos nyt suomeksi!
Keigo Higashinon Uskollinen naapuri oli valtava bestseller ja arvostelumenestys Japanissa ja muualla Aasiassa. Kirjan julkaisee nyt suomeksi uusi, japanilaisiin dekkareihin erikoistunut Punainen Silakka -kustantamo.

Yksinhuoltaja Yasukon arki särkyy, kun ahne ja väkivaltainen ex-mies ilmestyy varoittamatta hänen ovelleen. Yllätysvierailu päättyy sanaharkkaan, tappeluun – ja miehen kuolemaan.

Murtunut Yasuko on soittamaisillaan poliisille tunnustaakseen tekonsa, kun ovikello soi toistamiseen. Hiljainen ja huippuälykäs naapuri on kuullut kaiken ja tarjoaa Yasukolle apuaan.

Poliisi ryhtyy selvittämään tapahtumia, mutta palaset eivät millään loksahda kohdalleen. Pääepäillyllä eli Yasukolla näyttää olevan täydellinen alibi, kiitos uskollisen naapurin.


Kirja etenee pian esittelyssä kerrottuun tapaukseen ja äiti ja tytär ovat ihmeissään tapahtumien etenemisestä. Naapuri on toimissaan näppärä ja rikosetsivä Kusanagi saa ratkaistakseen visaisen kuolemantapauksen. Tässä auttaa hänen fyysikkoystävänsä, joka yllättäen tuntee Yasukon naapurin. Lisäksi tarinaan liittyy Yasukoon ihastunut mies, joka sopivasti sekoittaa soppaa! Tässä onkin aihetta jännittävälle kertomukselle, joka sopivasti vie mennessään japanilaiseen kulttuuriin.

Tapahtumat etenevät sujuvasti ja mitään tyhjäkäyntiä ei kirjassa ole. Poliisit tutkivat johtolankoja ja haastattelevat ihimsiä, kuten tavallisestikin. Mutta etenevätkö he oikeaan suuntaan? Tapahtuma etenevät ja juoni kiristyy...

Kirja on erilainen dekkari, kun syyllinen kerrotaan jo alussa. Kaikki selvittely sitten onkin oma asiansa. Ilmeisesti tämä kirja on osa sarjaa ja toivottavasti saamme lukea lisää jaksoja suomeksi! Kirja ei ole raaka ja muutenkin se on lämminhenkinen. Loppujen lopuksi kirja onnistuu yllättämään. Suosittelen jännityksen ystäville!  Aivan täydellinen kirja ei ole, mutta annan sille viisi miinus tähteä.

Ilmiö Japanissa – kulttisuosikki Yhdysvalloissa
Uskollinen naapuri ilmestyi Japanissa vuonna 2006. Se oli välitön ilmiö ja myi yli kaksi miljoonaa kappaletta, voittaen myös arvostetun Naoki-palkinnon. Kirjan pohjalta tehtiin niin elokuva kuin TV-sarjakin.

Kirjan englanninkielinen käännös (The Devotion of Suspect X) oli ilmestymisvuonnaan 2011 Edgar-finalisti. Kirja on edelleen jatkuvasti Amazonin myydyin japanilaisdekkari.
Myös kriitikot ovat ottaneet Uskollisen naapurin hyvin vastaan.
New York Times totesi, että Uskollinen naapuri on ”Nerokkaasti rakennettu mysteeri”. Los Angeles Times kirjoitti, että kirjassa on ”yksi kekseliäimmistä loppuratkaisuista pitkään aikaan.”
Goodreadsissa Uskollisen naapurin pistekeskiarvo on erinomainen, 4,12.
Higashino – mysteerien mestari

Keigo Higashino on Japanin suosituin dekkaristi. Hän on persoonallinen tarinankertoja, jonka tavaramerkkinä on erittäin kekseliäät loppuratkaisut.
Kuuluisin Higashinon luoma hahmo on Manabu Yukawa, fysiikan apulaisprofessori, joka auttaa poliisina työskentelevää ystäväänsä. Higashino on kirjoittanut useita dekkareita, joissa poliisien ”Etsivä Galileoksi” kutsuma professori seikkailee. Uskollinen naapuri on niistä keskeisin.

Suomeksi huhtikuussa – takana uusi kustantamo
Uskollinen naapuri julkaistaan suomeksi 13. huhtikuuta. Kirjan julkaisee Kustantamo Punainen Silakka. Kirjan on suomentanut Raisa Porrasmaa.
Punainen Silakka on uusi, japanilaiseen rikoskirjallisuuteen erikoistunut pienkustantamo.
Punaisella Silakalla on oikeudet myös toiseen Higashino-dekkariin, nimeltään
Salvation of a Saint."

14 kommenttia:

 1. Olipa kiinnostavaa lukea postaustasi. Minäkin innostuin Japanista ihan noiden Valkaman dekkareiden perusteella ja siksi tämäkin kiinnostaa. Hienoa kun tulee uusia pienkustantamoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittlen! Tämä saatavissa sekä painettuna että äänikirjana!

   Poista
 2. Minua kiinnostaa Japani (monen muun maan ohella), ja on kiva että sieltäkin suomennetaan jopa dekkareita. Olen ollut tästä Uskollisesta naapurista tosi kiinnostunut nyt kun monet ovat hehkuttaneet sitä Instagramissa. Lukulistalla ehdottomasti siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset pian lukemaan!
   Jännä että tällainen suosittu kirjaijija jäänyt aiemmin suomentamatta.

   Poista
 3. Japani kiinnostaa kovasti, joten tämäkin kirja kiinnostaa.
  Uuden kustantamon nimi kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ei kauheasti kuvattu kulttuuria, mutta japanilaiset tavat tulevat esille.
   Jäämme odottamaan jatkoa!

   Poista
 4. Olen tästä lukenut muualtakin suosituksia. Täytynee ottaa joskus kuunteluun. Nyt mulla on sellainen vaihe, että mieluummin luen kuin kuuntelen kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tämä kirja on kylläkin julkaistu myös painettuna.

   Poista
 5. Kiitos paljon esittelystä! Olisi muuten mennyt aivan ohi tämä kiinnostavan kuuloinen dekkari! Aika erikoinen valinta uudelta kustantamolta, pelkästään japanilaisia dekkareita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ju, suosittelen!
   Löytynee pian supla uudesta äänikirjapalvelusta sekä on jo storytelissä.

   Poista
  2. Okei, kiitos vinkistä! Suplaan en olekaan vielä yhtään tutustunut :)

   Poista
 6. Kesti tovi saada kirja kaikille ääni- ja e-kirja-alustoille mutta aika hyvin siinä loppujen lopuksi onnistuttiin.

  Kirja löytyy nyt:

  BookBeat
  Storytel
  Elisa Kirja
  Supla Plus
  Nextory

  T: Kustantaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava homma!
   Nyt vain odottelemme seuraavaa kirjaa!

   Poista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.