maanantai 8. toukokuuta 2023

Jo Nesbø: Suruton

 

Tämän kirjan alkuperäinen painos Norjassa on vuodelta 2002 ja suomeksi se on saatu 2005. Kustantaja on Jonny Kniga. Äänikirjan kuuntelin Celiasta ja sen pituus oli peräti 18 tuntia. Bookbeatissa sen pituus näkyy olevan liki 19 tuntia ja lukijana toimii Jukka Pitkänen.

Tämä on neljäs osa suositussa Harry Hole -sarjassa. Varsinkin sarjan ensimmäiset osat olivat tosi hienoja ja luen tätä sarjaa nyt jo kolmatta kertaa. Myös sarjan viimeiset osat ovat mahtavia ja odotan innolla jos vielä ilmestyisi uutuuksia!
*
Oslolaisessa pankin haarakonttorissa johtajalla on 25 sekuntia aikaa tyhjentää seteliautomaatti. Aikaa kuluu 31 sekuntia. Ryöstäjä nostaa kuusi sormea valvontakameralle ja ampuu kylmäverisesti panttivangiksi ottamansa naisen. Voiko pahuus olla niin yksinkertaista?
Apulaispoliisipäällikkö Harry Hole saa avukseen vastavalmistuneen naispoliisin Beate Lønnin. Kun ryöstöä seuraa toinen samanmoinen, saavat tutkijat lisää vapauksia ja resursseja. Lopulta mahdottomalta vaikuttanut tapaus selviää.
Nesbøn vauhti ei laannu. Kerronta on tiivistä, tehokasta ja paikoin suorastaan pelottavaa. Rikollisten toiminnan ja poliisin sisäisen valtataistelun lisäksi hän kuvaa uskottavasti myös ihmissuhteita ja säröilevää perheonnea. Ympäristön kuvaajana Nesbø suorastaan loistaa.

Jo Nesbø (s. 1959) osaa yhdistää amerikkalaisen trillerin ja pohjoismaisen dekkarin perinteet kenties paremmin kuin kukaan muu. Palkittu teos on ollut mm. Edgar-palkintoehdokkaana vuoden 2009 parhaaksi USA:ssa julkaistuksi rikosromaaniksi.

”Pohjoismaiden paras.” – Antti Majander, Helsingin Sanomat

Jo Nesbø (s. 1960) on yksi aikamme tunnetuimpia norjalaisia maailmalla. Sillä, kuten Suomen dekkariseuran palkintoraati totesi kunniakirjaansa myöntäessään: ”Mielikuvituksellisesti kirjoitetut ja taitavasti rytmitetyt Harry Hole -teokset vangitsevat lukijan ja edustavat aikamme parasta rikoskirjallisuutta.”
*
Harry on Oslossa ja Rakel on Olegin kanssa Venäjällä oikeudenkäynnissä Olegin isää vastaan. Harryn entinen tyttöystävä kuolee ja tällä on jotain tekemistä asian kanssa. Samalla on pankkiryöstöt selvitettävänä. Tom Wahlerilla on jotain salattavaa ja hänellä on säpinää uuden tulokkaan, Beaten kenssa. Tutkinta vie Harryn aina Brasiliaan saakka ja toinen haara menee Egyptiin. Tapahtumia siis piisaa!

Minusta tässä kirjassa ei ole mutta vikaa, kuin pituus. Yli 15 tunnin kirjat ovat yksinkertaisesti usein liian laajalle levetettyjä ja vähän jo venytettyjä... Muuten oikein hyvä kirja ja taas mukava palata tähän. Seuraava kirja on nimeltään Veritimantit. 

Suosittelen tätä sarjaa kaikille jännityksen ystäville ja annan tälle kirjalle 4+ tähteä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.