tiistai 16. toukokuuta 2023

Enni Mustonen: Paimentyttö

 

Tämä kirja on ensimmäinen osa Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjassa. Se on vuodelta 2013 ja sarjaa on ilmestynyt jo yhteensä 10 osaa. Äänikirjan pituus on vaajaat 13 tuntia ja sen lukee Erja Manto. Tämä kirja on poikkeava siihen, mitä yleensä luen. Ihan kiva välillä poistua omalta mukavuusalueelta.

*
Millaista elämä oli Suomessa 1800-luvun lopussa? Siitä kertoo Ida tässä kirjassa. Ida on nuori ja köyhä tyttö, joka asuu yksin maalla. Ensin Ida paimentaa lehmiä ja auttaa navetassa. Sitten hänestä tulee piika Topeliuksen perheeseen. Topelius on kuuluisa kirjailija, valtioneuvos ja professori. Idan elämä muuttuu. Mutta onko hän yhä yksin? Enni Mustonen on hyvin suosittu suomalainen kirjailija, jonka oikea nimi on Kirsti Manninen. Hän on kirjoittanut yli sata kirjaa, ja niitä on myyty yli miljoona kappaletta. Monet sanovat, että Mustonen osaa herättää historian eloon. Paimentyttö on ensimmäinen osa kirjasarjaa, joka kertoo Idan elämästä ja kuuluisista suomalaisista. Lukijat ihastuivat Enni Mustosen Paimentyttöön heti, kun se ilmestyi. Nyt tämän historiallisen romaanin voi lukea myös selkokielellä. Selkomukautuksen on tehnyt Tuija Takala.
*
Ida jää orvoksi 12 vuotiaana ja hän pääsee paimentytötksi isolle tilalle. Hän pääsee hyvään asemeaan ja kohtaa monenlaista elämää. Onneksi hän osaa lukea ja pääsee kirjojen myötä vähän irti arjesta. Kirjassa seurataan useampi vuosi Iidan elämää, kun hänen osansa vähän paranee hänen päästyään navetan hoitamisesta päätaloon henkilöitä palvelemaan.

Ihan kiva kirja ja ymmärrän, että kirjailija on hyvin perehtynyt historiaan. Ymmärrän kyllä näiden kirjojen suosion. Suosittelen historian ystäville. Annan tälle kirjalle 3,5 tähteä.

2 kommenttia:

  1. Minä tykkäsin näistä sarjan alkupään kirjoista, missä kerrottiin Idan tarinaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, ymmärrän hyvin, että näistä pidetään!

      Poista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.