tiistai 7. maaliskuuta 2023

Valmistautumista viikonlopun lukumaratoniin

 

Tulevana viikonloppuna on maaliskuun lukumaraton ja tässäpä lukulistaaa sille ajankohdalle:




Yhdysvaltain sisällissodan aikana viisi sotavankia karkaa Virginian Richmondissa sijaitsevalta vankileiriltä kaappaamalla kuumailmapallon. Riehuvassa myrskyssä he kadottavat kurssin ja eksyvät. Muutaman myrskyisän päivän kuluttua he astuvat maihin tuliperäiselle, autiolle saarelle jossakin eteläisellä Tyynellämerellä.

Smith-nimisen insinöörin kekseliäisyyden ansiosta he pystyvät selviämään hengissä saarella, jonka he ristivät presidenttinsä mukaan Lincoln Islandiksi. Merikelpoisen aluksen rakentamisen lisäksi he pystyvät myös paikantamaan maantieteellisen sijaintinsa – noin 2 500 kilometriä Uudesta-Seelannista itään. 

Salaperäinen saari – ranskaksi "L'Île mystérieuse" – on vuodelta 1874, ja se on jatkoa teoksille Kapteeni Grantin lapset ja Sukelluslaivalla maapallon ympäri.

Jules Verne (1828−1905) syntyi Nantesin kaupungissa Ranskassa, ja hänestä piti alunperin tulla isänsä tavoin lakimies. Mutta jo nuoruusvuosinaan hän hylkäsi lakimiesopinnot ja ryhtyi kirjoittamaan näytelmiä ja lehtiartikkeleita. Kustantaja Pierre-Jules Hetzel auttoi häntä julkaisemaan uskomattoman suositun kirjasarjan Voyages extraordinaires – Merkilliset matkat – jonka tunnetuimpia teoksia ovat huolelliseen tieteelliseen tutkimukseen perustuvat Matka maan keskipisteeseen (1864), Kapteeni Nemo (1870) ja Maailman ympäri 80 päivässä (1873).

Jules Vernen teoksista on tehty aivan liian monia lyhennettyjä ja vääristeltyjä julkaisuja, minkä vuoksi häntä on usein virheellisesti pidetty lastenkirjailijana. Ranskassa häntä on kuitenkin pidetty merkittävänä avantgardistina.



Tämä voimallinen kirja – maineikas satiiri parantavasta yhteiskunnasta, ihmisistä mielisairaalan suljetussa elämänpiirissä – syntyi yön pitkinä tunteina Palo Alton sairaalan akuuttien osastolla, missä Kesey toimi valvojana. Kouriintuntuvan mielisairaalatodellisuuden pohjalta nousee kirjassa kauhistuttava ja hilpeä tarina, jossa on aineksia yhtä hyvin farssiin kuin tragediaan. Mustan huumorin sävyttämän säälimättömän satiirin kärki kohdistuu kaikkialle, missä ihmiset demokratian nimissä harjoittava häikäilemätöntä mielivaltaa toisiaan kohtaan.
Kirja herätti ilmestyessään 1962 Yhdysvalloissa suurta huomiota. Sen maine levisi maailmalle kirjasta tehdyn menestyselokuvan myötä 1970-luvulla. Yksi lensi yli käenpesän on luetuimpia aikamme klassikoita.



Los Angelesin poliisin rasismia ja välivaltaisuutta kohtaan useasti hyökännyt afrikkalais-amerikkalainen asianajaja löydetään murhattuna ja etukäteen paljon puhuttanutta oikeudenkäyntiä edeltävänä iltana. Puolet poliisin voimista kuuluu epäiltyjen joukkoon. Ja Harry Bosch saa tapauksen selvittääkseen.
Tapaus on poliittisesti äärimmäisen vaarallinen. Bosch huomaa äkkiä haastattelevansa pitkäaikaisia ystäviään ja työtovereitaan ja tekevänsä samalla töitä vanhojen vihollistensa kanssa. Boschin mieltä kalvavat muistot Los Angelesin rotumellakoista, medioiden jatkuva painostus ja pahimpana kaikesta hänen vaimonsa Eleanorin katoaminen. Koko kaupunki pidättää henkeään ja odottaa, että Bosch ratkaisee tilanteen.



Tunturihauta vie taas epäkohteliaan mutta niin hurmaavan Sebastian Bergmanin seuraan. Lukija pääsee seuraamaan jännittävää työskentelyä totuuden paljastamiseksi. Vastassa on kuitenkin väkeviä voimia, jotka ovat valmiita menemään vaikka maailman ääriin, jotta salaiset pyrkimykset ja virheet pysyvät pimennossa.

Kaksi keski-ikäistä naista on ruskaretkellä Pohjois-Ruotsissa Jämtlandissa. On syksy, sataa rankasti. Toinen naisista liukastuu vuolaasti virtaavan joen törmällä ja tarttuu lähimpään juureen tukea saadakseen. Mutta sepä ei olekaan juuri, vaan kuolleen ihmisen käsivarsi…

Paikalle kutsutaan poliisi, ja ruumiita löytyy enemmänkin: niitä on yhteensä kuusi, neljä aikuista ja kaksi lasta. Keskusrikospoliisi kutsutaan paikalle, ja niin rikospsykologi Sebastian Bergman matkustaa muun tutkintaryhmän kanssa Jämtlandiin. Kuolleiden joukossa on vuonna 2003 kadonnut hollantilainen pariskunta. Mutta loput neljä ruumista jäävät mysteeriksi: DNA-kokeet osoittavat heidän olevan perhe, mutta heitä ei ole julistettu kadonneeksi. Kukaan ei kaipaa heitä. On useita muitakin seikkoja, joihin ei löydy vastauksia.

Sebastian on lähentynyt Vanjan kanssa pelastettuaan tämän hengen aiemman tapauksen tutkinnan aikana. Kun Sebastian kuulee, että Vanja suunnittelee muuttoa ulkomaille, hän päättää tehdä kaiken voitavansa estääkseen Vanjaa lähtemästä. Vanja ei vieläkään tiedä, että Sebastian on hänen oikea isänsä, mutta onko tutkintaryhmässä joku muu joka tietää.
*

Vielä en tiedä tarkemmin, milloin maratonin aloitan, kun viikonloppuun mahtunee ulkoiluakin. Mutta uskon, että sopivaan väliin pe-ma aikana saan kivasti äänikirjoja kuunneltua....

Vielä ehdit ilmoittautua mukaan!

2 kommenttia:

  1. Mää ehkä alotan maratonin lauantaina kirjabloggaajien tapaamisen jälkeen.

    VastaaPoista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.