lauantai 24. lokakuuta 2020

Riikka Smolander-Slotte: Jari-Matti Latvala, Elämän erikoiskoe


Riikka Smolander-Slotte: Jari-Matti Latvala, Elämän erikoiskoe. Julkaisija Otava syksyllä 2020. Äänikirja pituus on vajaat 9 tuntia ja lukijana toimii Jari Nissinen. Ralli on kiinnostanut minua pitkään ja tällainen elämänkerta kiinnostaa. Selailin aikanaan Kimi Räikkösen kirjan, mutta se ei vetänyt puoleensa. Tämä taasen innosti. Etukäteen tosin oli hieman negatiivinen olo, kun Jari-Mattia on niin paljon retostelu mediassa. Hieman ennakkoluuloisen aloitin kirjan kuuntelemisen, mutta kuunteleminen kannatti.

 Jari-Matti Latvala on omistanut koko elämänsä rakastamalleen urheilulajille, rallille. Kaikkien aikojen kokenein MM-kuski on rallimaailmassa pidetty persoona. Avoimen sorateiden sankarin uralle on mahtunut niin voitonhetkiä kuin myös karvaita tappioita ja katkeria pettymyksiä. Suurin unelma, rallin maailmanmestaruus, on saavuttamatta. Ralli on antanut, mutta myös ottanut. Ihmissuhteet ja tavallinen arki ovat jääneet urheilu-uran jalkoihin. Hehkuttavat otsikot ovat vaihtuneet skandaalilööppeihin. Elämän erikoiskoe kertoo paitsi Latvalan urasta ja elämästä rallimaailmassa myös siitä, millainen ihminen löytyy rallihaalarin sisältä.

(Kuva: Toyota Gazoo Racing)

Luen todella vähän tietokirjoja tai elämänkertoja. Yleensä pidän tosielämän kirjoja paljon raskaimpana kuunnella kuin fiktion. Ja samaa mieltä kyllä olen tästäkin. Kuuntelin monta kirjaa aina välissä, kun piti pitää taukoa tästä. Sen verran rankaa tekstiä oli. Kirja oli kyllä todella rehellinen ja suorapuheinen. Asioita ei kaunistella. Kirja kertoo Jari-Matin elämästä niin rallipoluilla kuin yksityiselämässäkin. Rankat suhteet sukulaisiin jne. Uskomatonta, että hän pystyi kuitenkin kilpailemaan noin huipulla ja repimään itsensä huippusuorituksiin. Eivät useat MM-rallien osakilpailuvoitot ja mitalisijat monen vuoden MM-kausilla ole sattumaa. Pikemmin huonoa tuuria miehellä kyllä on. Kotipaikastaan Tuurista huolimatta.


Kirjassa on kerrottu myös rallin sääntöjä, joten se sopii myös vähemmän rallista tietäville. Suorat puheet mielenterveyden ongelmista olivat kyllä minulle täysin uutta ja todella tervetullutta keskustelua huippu-urheiluun. Hatunnnoston arvoinen suoritus kertoa kaikki näin kirjassa. Sen sijaan, että lukisin kirjoja oikeista rikollisista, luen mielummin oikeamielisistä ihmisistä. Tämä taisi ollakin elämäni toinen elämänkerta...


Suosittelen kirjaa urheilun ystäville, elämänkertojen ystäville ja muille joita kiinnostavat ihmisen psyyke. Annan kirjalle neljä ja puoli tähteä! Paras kirja tässä kuussa tähän mennessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.