keskiviikko 21. lokakuuta 2020

Alasalmi ja Väänänen: Taivaan tulet 2

 


Päivi Alasalmi on ohjaaja Kari Väänäsen kanssa kirjoittanut tämän toisen osan Taivaan tulet tv-sarjaan perustuvan äänikirjan.  Sen pituus on noin 9,5 tuntia ja lukijana toimii edellisen tapaan Ria Kataja. Tässä kirjassa on jo helpompi tottua kuulemaan lapin murretta, kun edellinen osa on tuoreena muistissa.


Konstaapeli Rauni Väänänen on sopeutunut Kemijärvelle, mistä hän aikoinaan lähti etelään. Sopeutumista toki edesauttaa uusi rakkaus, joka kukoistaa hedelmällisin seurauksin. Rauni ratkoo pohjoisen rikoksia parinaan Aimo Peltoniemi, joka hänkin löytää kumppanin – tai niin hän luulee, ennen kuin lähtee pakomatkalleen koiran kanssa junanrataa pitkin.
Raunin vanha isä aiheuttaa huolta, vanhat kaunat selviävät, poliittiset ristiriidat ja vanhat synnit saavat osittaisen sovituksensa. Oudoin kohtalo on Neljän koplalla, joka tekee vallan äkkikäännöksen elämässään: ei maistu enää viina, ei rötöstely, eikä laulukaan, paitsi Jetsulle! Ja mikä on syynä? Se selviää eräänä aamuna, jolloin pöhnäiset miehet löytävät mökkinsä portailta pärekorin ja sen erikoisen sisällön.
Pohjoinen murre vääntyilee mehevänä, viha, rakkaus, petollisuus ja uskollisuus rehottavat ja nauru ja itku vuorottelevat tässä hulppeassa, traagisessa ja koomisessa tarinassa.
Kari Väänäsen TV-käsikirjoituksen pohjalta romaanin on kirjoittanut persoonalliseen ja hilpeään tapaansa kirjailija Päivi Alasalmi.

Sarjaa on kyllä mukava kuunnella ja siitä innostuneena katsoin muutaman jakson tv-sarjaakin, jotka löytyvät tällä hetkellä Yle Areenastakin. Kirja mukailee tv-sarjaa ja toisaalta sitä oli vähän turhan tuntuista katsoa, kun sen verran samanlaiselta vaikutti. Kirjan tunnelma on mukavan lämminhenkinen, vaikka osa tapahtumista menee vähän epäuskottavuuden puolelle. Mutta mikäs siinä, viihdettähän tämä on.

Suosittelen kirjaa dekkarien ystäville. Annan kirjalle neljä tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.