torstai 29. lokakuuta 2020

Henning Mankell: Haudattu


 Helmet-haasteessa oli kohta: 2010-luvulla kuollut kirjailija ja sitähän tämä on. Olen Wallangerit lukenut aiemmin kertaalleen. Ihan ok kirjoja, mutta tunnelma on minun mieleeni liian synkkä. Tässäkin kirjassa liikaa vanhuksia ja vanhainkoteja minun makuuni... Mutta tulipahan kuunneltua!

Viimeinen Wallander-tarina – Mankelin aikaisemmin julkaisematon pienoisromaani

Wallander etsii rauhaisaa paikkaa, johon vetäytyä eläkepäivikseen. Hän lähtee katsomaan taloa, joka on myynnissä hänen lapsuuden maisemissaan ja ihastuu siihen, mutta viime hetkellä jokin kiinnittää hänen huomionsa: puutarhassa pistää maasta esiin ihmisen käsi.

Nykyhetken rauhaisan pinnan rikkoo talon synkkä menneisyys ja selvittämättä jäänyt rikos.

Henning Mankell (1948-2015) oli Ruotsin suosituimpia kirjailijoita. Hänet tunnettiin erityisesti Wallander-dekkareistaan, joiden kautta hän peilasi ruotsalaista yhteiskuntaa ja sen ongelmia. Mankellin sydäntä lähellä olivat myös lasten oikeudet sekä Afrikka. Mankellin teokset ovat saaneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja.

Mankell työskenteli Ruotsissa eri teattereissa ohjaajana, dramaturgina ja teatterinjohtajana. Hän asui parikymmentä vuotta puoleksi Ruotsissa, puoleksi Mosambikissa, Maputossa, jossa hän työskenteli Teatro Avenidan johtajana.

Mankellin laaja kirjallinen tuotanto sisältää romaaneja ja lasten- ja nuortenkirjoja. Hän kirjoitti myös näytelmiä, kuunnelmia, elokuva- ja tv-käsikirjoituksia. Mankellin kirjoja on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa kappaletta.

Henning Mankell perusti kustantaja Dan Israelin kanssa Leopard Förlagin elokuussa 2001. Se julkaisee yhteiskunnallista kirjallisuutta, historiateoksia sekä kaunokirjallisuutta.

Henning Mankellin huippusuositun Wallander-sarjan päätösosa Rauhaton mies ilmestyi lokakuussa 2009.

Tämä kirja sijoittuu aikaan ennen viimeisintä Wallanger-kirjaa. Ihan mukava palata hetkeksi Kurtin pariin. Suosittelen kirjaa dekkarien ystäville! Annan kirjalle 3,5 tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.