maanantai 22. kesäkuuta 2020

Salla Simukka: Lukitut


Salla Simukka: Lukitut. Tämä nuorten aikuisten kirja ilmestyy 15.6.20 ja lukijana toimii Janna Räsänen. Äänikirjan pituus noin 6 tuntia ja julkaisija Tammi.

Meitä oli viisikymmentä.Tämä on meidän tarinamme.
Hätkähdyttävä YA-romaani maailmasta, jossa nuoret joutuvat vankilaan rikoksista, jotka heidän on laskettu tulevaisuudessa tekevän.
”Meidät noudettiin keskellä kirkasta päivää, kohteliaasti ja rauhallisesti.
Ei varmasti ollut tarkoitus, että kukaan kuolisi.
Ei varmasti ollut tarkoitus, että kaikki menisi sellaiseksi kuin meni.
Tämä on meidän tarinamme.
mä ovat meidän äänemme.”
Salla Simukka (s. 1981) on palkittu ja maailmalla menestynyt tamperelainen kirjailija. Hänen Lumikki-trilogiansa on tehnyt suomalaisen nuortenkirjallisuuden historiaa: sarjan käännösoikeudet on myyty yli 50 maahan. Simukka on saanut Topelius-palkinnon kirjaparista Jäljellä ja Toisaalla, opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon, Lasten LukuVarkaus -palkinnon Sisarla-romaanista ja Kaarina Helakisa -palkinnon tuotannostaan.

Luin aikaisemmin Lumikki-sarjaa ja sillä perusteella päätin tutustua myös tähän. Kyllähän tästä huokuu se, että kirja on kirjoitettu nuorille. Siinä kuvataan tarkkanäköisesti nuorten arkisia ajatuksia ja seksuaalisia heräämisiä. Myös vankilan elämää kuvataan sopivasti.

Joukko nuoria tosiaan haetaan kotoaan yllättäen ja viedään vankilaan. Siellä he valmistavat itse ruokansa ja siivoavat tilansa. Varsinkin alkuun moni kapinoi, mutta pikkuhiljaa he alkavat tyytyä kohtaloonsa. Heidän pitäisi osata arvata, että minkä rikoksen he tulisivat kukin tekemään. Tietämällä oikein, voisi vankilasta vapautua. Kunhan tietää ennen 18-vuotis päiväänsä...

Virikkeet ovat vähissä ja monenlaisia kohtaloita mahtuu mukaan. Tapahtumia seurataan viiden nuoren silmin. Kullakin on omat haasteensa myös vankilan ulkopuolella ja nyt on aikaa miettiä myös niitä. Ja mistä tässä kaikessa onkaan kysymys?

Itse en koe olevani tämän kirjan kohderyhmää ja annan tälle kirjalle kaksi tähteä.
Tämä kirja löytyy myös Nextoryssä, josta itsekin sen kuuntelin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.