keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Jesper Ersgård: 1986


Jesper Ersgård: 1986 osat 1-10. Saatavilla äänikirjana Storytelistä, pituus yhteensä noin 10 tuntia.  Lukija: Raiko Häyrinen.

28. helmikuuta 1986. Sekava vanhus löydetään aamutakissa ja tossuissa keskeltä lumipyryä Tukholman Östermalmstorgilta. Hän varoittaa, että Olof Palme aiotaan murhata. Muutamaa tuntia myöhemmin Ruotsin pääministeri ammutaan. Poliisi kuulustelee vanhusta, mutta tämä kieltäytyy sanomasta mitään ennen kuin saa tavata erään Elias Wernerin. Elias lähtee tapaamaan miestä, mutta joutuukin elämänsä seikkailuun. Hän aloittaa vieraassa tulevaisuudessa rajun kilpajuoksun takaisin menneisyyteen. Samalla Elias huomaa, ettei mikään hänen elämässään ole niin kuin hän on luullut. Pala palalta hän saa selville järkyttävän totuuden itsestään.
1986 on ruotsalainen henkeäsalpaavan jännittävä trilleri kirjoittajalta, joka on luonut yhdessä Joakim Ersgårdin kanssa myös suositun Storytel Original -sarjan Musta tähti.
JAKSO 1: VANHA MIES LUMESSA. 28. helmikuuta 1986. Hämmentynyt ja eksynyt vanhus löydetään lumipyrystä Tukholmasta. Hän puhuu sekavia ja sanoo päätyneensä väärään kehoon ja väärään aikaan. Sitten hän varoittaa, että Olof Palme aiotaan murhata. Muutamaa tuntia myöhemmin Ruotsin pääministeri ammutaan Sveavägenillä Tukholmassa. Poliisi on täydessä valmiudessa, ja vanhusta kuulustellaan. Miten hän tiesi murhasuunnitelmasta? Mies kieltäytyy sanomasta mitään ennen kuin saa tavata erään Elias Wernerin.

Ensimmäinen jakso sujuu, kuten esittelyssä kerrotaan, mutta heti tapahtumat etenevät vauhdilla. Eliasta aletaan jahdata ja hänen vaimonsa kuolee. Kun tilanne on todella täpärä, hän yllättäen joutuukin vuoteen 2017. Mutta täysin eri kehossa!! Mitä ovatkaa ne litteät mustat esineet, joiden pintaan tulee tarkkoja kuvia ja joiden hälytysäänenä soi musiikkia. Miten auton voi käynnistää ilman avainta?  Ihmeteltävää riittää! Mutta ennen kaikkea on pysyttävä elossa, kun joku tuntuu jahtaavan kaikkialle. Onneksi apu löytyy poliisista, johon hän törmäsi jo vuonna 1986.

Kirjan henkilöt ovat uskottavia ja muutenkin tarinan kulku tuntuu todentuntuiselta. Tunnelma on jännittävä ja joka jakson päätteeksi on joku koukku. Tämä sarja on jatkunut ruotsiksi jo kolmanteen kauteen ja nyt on vain odotettava, että jatkoa ilmestyy myös suomeksi. Kaikkine perusteluineen kirja tuntuu uskottavalta ja jännittävältä.

Suosittelen jännityksen ystäville.Annan kirjalle 5- tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.