sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Thomas Erikson: Pelonkylväjät


Thomas Erikson: Pelonkylväjät, julkaistu painettuna suomeksi 2014 ja äänikirjana 2020. Lukijana toimii suosikkini Aku Laitinen. Olen lukenut joskus dekkarin Maasta sinä olet tullut ja pidin siitä. Myös nämä Alex King -sarjan dekkarit ovat olleet lukulistallani pitkään. Nyt kun ne on julkaistu äänikirjoina, on hyvä tarttua toimeen! Äänikirjan pituus noin 15h. Myös seuraava osa, Mielivalta, on julkaistu myös äänikirjana.

Pelonkylväjät on suositun Alex King -sarjan ensimmäinen osa. Erikson on onnistunut kieputtamaan kokoon aivan uudenlaisen rikostarinan, joka on kerännyt kriitikkojen kiitokset ja saanut lukijat odottamaan jatkoa.
Thomas Erikson on ruotsalainen kirjailija ja käyttäytymistieteisiin erikoistunut johtamisvalmentaja ja yrityskonsultti. Suuren yleisön tietoisuuteen hän on noussut persoonallisuusprofilointia käsittelevillä kirjoillaan Idiootit ympärilläni ja Psykopaatit ympärilläni, sekä käyttäytymistieteilijä Alex Kingistä kertovilla trillereillään.

Kirjan epämiellyttävän alun jälkeen tarina alkaa rullata. Kirjassa seurataain niin luennoitsija Alex Kingin kuin toimittaja Fredrikin näkökulmaa. Lisäksi on vielä pari muutakin junenkulkua, joita seurataan. Erikson esittelee kirjassa kovasti teoriaansa, jonka mukaan ihmiset voi määritellä värien mukaan punaiseen, keltaiseen, siniseen ja vihreään. Tähän perustuu hänen myöhemmin kirjoittamat "tietokirjat". Itseltäni kyllä löytyy ominaisuuksia kaikista väreistä...

Toimittaja Fredrik saa oudon toimeksiannon kirjan tekemisestä salaperäisestä mihestä. Palkkio on niin suuri, että tämä päättää yrittää tehdä tämän tylsältä tuntuvan kirjan. Mutta lehtimiesten tapaan aikarajojen noudattaminen on vaikeaa, mutta uudella työnantajalla on vähän ronskimmat keinot sen hoitamiseen.

Alex King päätyy auttamaan viehättävää poliisia, Ninaa, kun tämä tutkii off-record pomonsa veljen outoa katoamista. Alex pääseekin läheltä seuraamaan tapauksen tutkintaa. Ja kun samalla seurataan, miten Fredrik tuskailee kirjan kirjoittamisen kanssa ja yrittää siinä samalla pitää itsensä ja perheensä järjissään.

Kirjassa on dekkarin peruselementtjä ja jännittynyttä tunnelmaa. Henkilöt vaikuttavat uskottavilta ja Alex jopa sympaattiselta omine ongelmineen. Vaikka Ninasta puhutaan paljon, hänen luonteensa jää vähän avoimeksi. Loppujen lopuksi kirjassa on useita yllättäviä käänteitä ja jännitys pysyy yllä. Vähän ehkä kirjaa olisi voinut tiivistää, kun painetussa kirjassa on kuitenkin peräti 560 sivua.

Odotan, että pääsen piakkoin seuraavan osan pariin. Suosittelen kirjaa dekkarien ystäville. Annan kirjalle kolme ja puoli tähteä.

4 kommenttia:

  1. Jälleen kerran, kiitos dekkarivinkistä.

    VastaaPoista
  2. Mistähän näitä kiinnostavia ruotsalaisia dekkareita aina vain riittää? Tämä on minulle entuudestaan tuntematon mutta mielenkiintoiselta vaikuttaa kyllä.

    VastaaPoista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.