sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Ann-Helén Laestadius: Varkaus

 

Tämä saamelaiskirja on julkaistu 2022 ja sen kustantaja on S&S. Äänikirjan pituus on noin 13 tuntia ja sen lukee Usva Kärnä. Tällä kirjalla osallistun lukuhaasteisiin, kohdassa saamelainen kirja.
*
Tositapahtumiin perustuva romaani pohjoisesta. Vuoden 2021 kirja Ruotsissa!

Elsa näkee 9-vuotiaana omin silmin, kuinka vieras mies tappaa yhden hänen poroistaan. Poronhoitajan tytär uhkaillaan hiljaiseksi kuin kipeänä muistutuksena siitä, että jo hänen syntyperänsä herättää muissa hehkuvaa vihaa.

Tapaus jättää Elsaan jäljen, ja muistaakseen sen hän kantaa mukanaan poronkorvaa. Suku kamppailee oikeuksiensa puolesta, mutta he huutavat tyhjään, ja epätoivo nousee pintaan.

Varkaus on villi ja kaunis joiku poronhoitajien elämäntavasta, ja vetävä romaani siitä mitä pohjoisessa todella tapahtuu. Poroja varastetaan ja tapetaan kylmäverisesti eikä poliisia tunnu kiinnostavan. Saamelaisten ja muiden asukkaiden väliset jännitteet voivat olla peräisin sukupolvien takaa.

Ann-Helén Laestadius on saamelainen ruotsiksi kirjoittava kirjailija. Varkaus on hänen ensimmäinen aikuisille suunnattu romaaninsa, ja se perustuu tositapahtumiin. Se valittiin 2021 Ruotsissa vuoden kirjaksi.
*
Joku tappaa poroja ja Elsa päätyy selvittelemään asiaa. Kovasti puhutaaan saamelaisten kokemista epäoikeudenmukaisuudesta. Kovin mielenkiintoinen kirja. Suosittelen tutustumaan. Annan kirjalle 4 tähteä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.