tiistai 28. marraskuuta 2023

Maria Turtschaninoff: Suomaa

 

Tämä kirja on julkaistu syksyllä 2022 ja sen kustantaja on Tammi. Äänikirjan pituus on vajaat 12 tuntia ja sen lukee Mirjami Heikkinen. 
*
Ihmisen ja metsän juuret yhtä syvällä.

Suomaa on lumoava episodiromaani metsän voimasta ja suomalaisten elävästä luontosuhteesta, joka kannattelee meitä sukupolvesta toiseen.

Uurna sylissään nainen saapuu hiljaiseen taloon metsän keskellä. Kun viimeinenkin nokare äidin puolukkahillosta on syöty, on tyttären vuoro olla sukunsa vanhin. Ottaa haltuun talo ja maa sen ympärillä.

Suvun tarina ulottuu kauas neljänsadan vuoden taakse sotamies Mattsiin, joka tuli ja iski lapionsa turpeeseen. Siitä pitäen pohjalainen Nevabackan sukutila on todistanut pakahduttavia ihmiskohtaloita ajan myllerryksessä. Tilalla eletään luonnosta ja sen kanssa: on pellot ja loputon työ, on kultaiset lakat ja pyhät pihlajat, myyttiset eläimet ja luonnonhenget. Asukkaita koettelevat niin sodat, nälkävuodet kuin sydänsurutkin, mutta metsä suo heille turvan ja oman paikan.

”Huippukiinnostava tarinankertoja.” - The Guardian

Maria Turtschaninoff (s. 1977) on Finlandia Junior -palkittu kirjailija, jonka teoksia on käännetty 30 kielelle. Nuorten fantasiaromaani Maresi (2014) on jo moderni klassikko. Suomaa on Turtschaninoffin ensimmäinen aikuisille suunnattu romaani. Sen tarinat ovat saaneet alkunsa kirjailijan kiinnostuksesta omiin sukujuuriinsa Pohjanmaalla.
*
Kiva kirja, jossa sopivasti historian havinaa. Harmi vain, kun en ainakaan äänikirjassa saanut selvää, että millä vuosisadalla tai -kymmenellä ollaa milloinkin. Suosittelen kyllä kaikkia tutustumaan. Annan kirjalle 4 tähteä. 

2 kommenttia:

  1. Kuuntelin samaisen Suomaan pari viikkoa sitten ja minä olisin halunnut jatkaa edellisen sukupolven tarinan kuuntelemista,mutta kirjailija olikin jo siirtynyt seuraavien sukujen tarinoihin.Kirja oli kyllä mielenkiintoinen kaikenkaikkiaan.Annoin myös 4 tähteä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minustakin olisi juttua voinut riittää enemmänkin aina kustakin ajanjaksosta!

      Poista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.