lauantai 11. heinäkuuta 2020

Robin Cook: MutanttiRobin Cook: Mutantti, 1990 Gummerus. Tämä on Cookin yhdeksäs suomennos ja äänikirjan on julkaissut Celia. Sen pituus on noin kymmenen tuntia.

Tutkija, tohtori Victor Frank toteaa vaimonsa kyvyttömyyden saada lapsia. Hän päättää käynnistää uskaliaan – ja vaarallisen – kokeen. Salaa muilta hän hedelmöittää omalla spermallaan vaimonsa munasolun ja istuttaa sen keinoäitiin. Koe onnistuu: syntyy VJ, fyysisesti täydellinen lapsi. Kolmivuotiaana VJ osoittautuu vanhempiensa iloksi ikäisiään paljon älykkäämmäksi lapseksi. Sitten poika alkaa yhtäkkiä muuttua.

Näistä minä tykkään! :)
Jännitystä alusta loppuun saakka sekä yhdistettynä lääketiedettä ja etiikkaa. Cookit kestävät aikaa ja useita lukukertoja. Olen lukenut näitä silloin aikoinaan ja sittemmin myöhemminkin. Nyt kuuntelen niitä uusintakierrosta äänikirjoina.

Victor ja Marsha saavat kovasti kaivatun toisen lapsen. Tämä kehittyy huimaa tahtia ja oppii puhumaan ja pelaaman shakkia todella nuorena. Yllättäen kolmivuotiaana hänen kehityksensä kuitenkin tuntuu taantuvan ja tämä alkaa vetäytyä omiin oloihinsa. Onnelliset vanhemmat kuitenkin ovat tyytyväisiä, kun poika vaikuttaa terveeltä ja tyytyväiseltä oloonsa. Kakikeksi harmiksi vanhempi poika David kuolee yllättäen harvinaiseen maksasyöpään. Sattumalta myös perheen pitkäaikanen lastenhoitajakin kuolee samaan syöpään. 

Victorin pään ylle tulee lisää synkkiä pilviä, kun kaksi muuta hänen hedelmöittämäänsä älykästä lasta kuolee hieman hämärissä olosuhteissa. Myös työpaikalla, menestyneessä lääketieteellisessä laitoksessa on sisäisä ongelmia. Niitä on sekä henkilöstön välillä kuin mystisiä laitteistojen katoamisia. Hämmentyneenä näistä kaikista sekä Victor että psykiatrina toimiva Marsha alkavat tahoillaan tehdä tiedusteluja. Pian ilmenee, että poika on ollut paljon poissa töistä, käyttänyt isänsä tietokonetta luvatta ja niin edelleen.

Jännitys tiivistyy aivan loppuun saakka ja kilpajuoksu etenee henkeäsalpaavaksi. Mitä kaikelle edes voisi yrittääkään tehdä? Cookimaiseen tapaan kirjassa tarkastellaa niin lääkäreiden kuin tutkijoiden etiikkaa. Mikä on sallittua ja missä menee raja. Tämä kirja herättää ajatuksia ja sen parissa viihtyy mainiosti.

Suosittelen kaikille jännityksen ystäville. Annan tälle kirjalle 5- tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.