perjantai 10. heinäkuuta 2020

Jules Verne: Maailman ympäri 80 päivässäJules Verne: Maailman ympäri 80 päivässä. Hienoa, että Saga egmont julkaisee näitä klassikoita äänikirjoina! Tämän kirjan pituus on noin 8 tuntia ja lukijana toimii Ilkka Hautala. 

Maailman ympäri 80 päivässä on Jules Vernen tunnetuin kirja täynnä huumoria, fantasiaa ja draamaa. Eräällä Lontoon klubeista lyödään herrasmiesten kesken vetoa siitä, onko 1870-luvulla mahdollista matkustaa maailman ympäri 80 päivän aikana. Tunnettu, kaavoihinkangistunut herrasmies Phileas Fogg ottaa vastaan haasteen, laittaa peliin koko omaisuutensa ja aloittaa pelottoman matkansa yhdessä ranskalaisen palvelijansa, Passepartout‘n, kanssa. Näin alkaa kaksikon mahtava voimannäyte läpi maailman eksoottisimpien kolkkien.

Vaikka Jules Vernen elävä henkilökuva brittiläisestä herrasmiehestä oli tarkoitettu parodiaksi, eivät britit ole tästä pahastuneet. Voidaan nähdä, että kirjan seikkailun kokee itse asiassa ranskalainen tarjoilija – samalla, kun hienostunut Fogg yrittää valtaosan matkasta vain pelata rauhassa korttia.

Jules Verne (1828–1905) syntyi ranskalaisessa satamakaupungissa Nantes‘ssa. Vernestä toivottiin isänsä tavoin juristia, mutta jo aikaisin hän lähti matkoihinsa näytelmiä ja lehtiartikkeleita kirjoittaakseen. Vernen yhteistyö kustantaja Pierre-Jules Hetzelin kanssa johti valtavan suosittuun kirjasarjaan Voyages extraordinaires – Merkilliset matkat, jonka huolelliseen taustatutkimukseen hän pohjasi myös muun muassa kirjat Matka maan keskipisteeseen (1864), Sukelluslaivalla maapallon ympäri (1870) sekä Maailman ympäri 80 päivässä (1873). 

Jules Verne on kirjojensa häpeällisistä lyhennelmistä ja vääristyneistä versioista johtuen usein luokiteltu erheellisesti lastenkirjailijaksi, vaikka kirjailijalla oli suuri vaikutus myös Ranskan senaikaiseen, taiteelliseen avantgardismiin.

Jules Verne on yksi maailman käännetyimmistä kirjailijoista – Agatha Christien ja William Shakespearen väliin sijoittuen – ja häntä on usein nimitetty science fiction -genren isäksi.

Esittely on täyttä totta, nämä eivät todellakaan ole lasten kirjoja. Tässäkin sattuu ja tapahtuu, kuten esimerkiksi nuorta kaunista naista ollaa viemässä Intiasassa roviolle kuolleen miehensä kanssa. Nerokas Fogg ja hänen apulaisensa Passepartout saavat palastettua naisen ja tämä liittyy kaksikon seuraan Intiasta eteenpäin.

Matka taittuu Englannista niin junalla, laivalla kuin norsullakin, reella ja ties millä. Välillä ollaan aikataulusta edellä, mutta perässä seuraava Fix pistää kapuloita rattaisiin. Matkaa viivästyttävät niin apulaisen kengät kuin laivan korjaamisen aikataulut. Myös Amerikan mantereella onnettomuudet seuraavat esimerkiksi intiaanien toimesta. Jollain tavalla seikkailijat kuitenkin onnistuvat vaivoin pääsemään pinteestä ja matka jatkuu. Jännitystä riittää todellakin aivan loppuun saakka!

Kirja sisältää sekä huumoria että jännitystä. Minusta henkilöitä on mukava seurata ja kirja on oikein viihdyttävä. Olen lukenut kaikki suomenneetut Vernet painettuna ja nyt käyn läpi niitä äänikirjoina. Sekin on mahtava juttu, kun esim. teos Hiilikaivoksessa on painettu suomessa vain kerran yli sata vuotta sitten. Nyt se sitten julkaistiinkin äänikirjana!

Suosittelen kirjaa jännityksen ystäville ja annan tälle kirjalle 5- tähteä.

Kuuntelin tämän kirjan Nextoryssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.