keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Jarkko Sipilä: Syy tappaa


Jarkko Sipilä: Syy tappaa. Julkaistu 5/2020 Crime time. Äänikirjan pituus noin 9 tuntia ja lukija Veikko Honkanen.

Suositun Takamäki-sarjan 20. juhlaosa.

Olen lukenut kaikki Sipilän kirjat ja pidän tästä Takamäki-sarjasta. Jotenkin kerronta on mukavan realististä, mutta myös huumoriakin löytyy. Tämäkin kirja sai hymyn huulilleni. Vähän jäi ärsyttämään lukijan tyyli, kun hän minusta liikaa muokkaa ääntään dialogissa. Tämän kirjan teema on ollut Sipilällä mielessään pitkään, mutta vaatinut sen, että omat lapset ovat jo aiukuisia...

Kirjan alussa isä on huolissaan tyttärestään, jota ei saa puhelimella kiinni. Heidän välilleen on syntynyt riitaa mökkireissustaa ja syystäkin isä on huolissaan. Perheen äiti on kuollut aiemmin, mikä on ollu trageria perheelle. Pian kodin läheltä itä-Helsingistä löytyy kuollut tyttö, joka osoittautuukin kadonneeksi Sofiaksi. Tästä alkaakin melkoinen seikkailu.

Kirja etenee jouhevasti. Alussa tietysti epäillään lähipiiriä ja ensimmäisenä isää. Sitten kuvioon tulevat poikaystävä ja muut vastaavat. Kun alkaa tulla viitteeteitä, että tekijä voisi olla tummaihoinen, alkaa tapahtumat todella vyöryä. Liikkeellä on ties mitkä äärioikeistolaiset kuin muut. Myös mellakoita syntyy. Kaiken tämän politikoinnin keskellä Takamäen ryhmä tekee inteesiivesti omaa tarkkaa tutukimustyötään. Ison avun tutkimuksiin antaan Suhosen lapsuudenystävä Salmela. Aivan helposti Suhonen ei tietojaan saa, vaan hän joutuu todella yllättävään paikkaa ja yllättäviin puuhiin. Maukasta jälketähän siitäkin syntyy...

Sofian isällä, Harri Rautamaalla on vaikeaa. Kirjaimellisesti sormi liipaisimella ja hän ajautuukin todella syvälle. Poliisit saavat juosta paikasta toiseen, löytääkseen oikean syyllisen. Mukana on myös nuori Joonas Takamäki. Kiva! Kuvaukset osvat osuvia ja tarkkanäköisiä.

Kirjan tunnelma on hyvin todentuntuinen ja osittain ahdistava. Näiden kirjojen henkilöt ovat erittäin uskottavia ja hieman syvyyttäkin heihin on saanut, kun on koko sarjan lukenut. Sipilä ei liikoja henkilöiden arkielämästä kerro, ja se minua hieman haittaa. Mutta hyvä kirja kokokaisuudessaa ja se mikä olennaisinta, niin hyvää viihdettä.

Suosittelen kirjaa jännityksen ystäville. Ja jos et ole vielä tutustunut suomalaisiin dekkareihin, niin nyt on hyvä aika! Annan kirjalle neljä tähteä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.