sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Denise Rudberg: Salainen koodi


Denise Rudberg: Salainen koodi, 2020 Into kustannus. Äänikirjan pituus on vajaat seitsemän tuntia ja sen lukee Anu Koivunen. Kirja sijoittuu vuoden 1940 Tukholmaan. 

En yleensä lue sota-aikoihin sijoittuvia kirjoja, mutta tämä herätti mielenkiintoni. Pidän kovasti Rudbergin muusta tuotannosta ja muutenkin tämä kirja vaikutti etukäteen "ei niin sotaisalta" kirjalta. Ja niinhän se olikin. Satunnaista ilmahälytystä lukuunottamatta mitään viitteitä sodankäynnistä ei esiinny. Toki ruokaa säännöstellään ja muutenkin eletään vähän pelon keskellä.

Kirjassa tutustutaan kolmeen naiseen, Signeen, Elisabethiin ja Iirikseen. Heillä jokaisella on oma tarinansa ja syynsä olla Tukholmassa silloin. Köyhistä oloista kotoisin oleva Signe on hoitanut siskonsa poikaa, kun sisko menehtyi lapsivuoteeseen. Neljän vuoden jälkeen hän kuitenkin joutui lähtemään ja on nyt sitten saanut työpaikan sokean professorin sisäkkönä.

Elisabeth taasen on varakkaammasta perheestä ja asuu vielä kotona. Hän on hanttihommissa puolustusvoimissa, jossa hänen sivutoimiset tutkimukset paljastavat venäläisen vakoojan. Ylemmät huomaavat tämän kyvyt ja niin hänenkin eteen tulee uusia tehtäviä.

Kolmantena naisena seurataan Iiriksen elämää. Tämä on paennut sodan jaloista Virosta pienellä veneellä kahden poikansa kanssa. Varsinkin toinen pojista on traumatisoitunut, mutta osoittautuukin taitavaksi shakin pelaajaksi. Iiriksellä on huoli Viroon jääneestä miehestään ja muista sukulaisista.

Näiden kolmen naisen läheiset huomaavat näiden yllättävät matemaattiset kyvyt ja he joutuvat testeihin. Vain nämä kolme naista läpäisevät testin ja pääsevät työskentelemään saksalaisten koodien purkajina.

Kirja on todella mielenkiintoinen ja ainut haittapuoli on se, että kirja jää kesken. No tämä ongelma ratkeaa sillä, että tämä on vasta sarjan ensimmäinen osa. Jatkoa on siis luvassa! Toivottavasti sitä saadaan pian myös suomeksi. Toinen osa, En andra allians, on julkaistu tänä vuonna Ruotsissa. 

Kirjan henkilöihin on todella helppo samaistua ja kaikinpuolin elämän kuvaus sota-aikana vaikuttaa uskottavalta. Kirjassa kuitenkin keskitytään Ruotsin puoluettomuuteen ja esimerkiksi ruuan säännöstelemiseen, mutta ei mihinkään muuhun sotaan liittyvään. Työkseen naiset yrittävät purkaa saksalaisten koodeja ja auttaa pohjoismaalaisia ennakoimaan saksalaisten mahdolliset hyökkäykset.

Kirja oli sopivan jännittävä ja suosittelen sitä kaikille. Hyvää yleistietoa, mutta ennen kaikkea loistavaa viihdettä. Annan kirjalle 4,5 tähteä.

Historiallisessa romaanissaan Rudberg ammentaa sekä omien sukulaistensa elämäntarinoista että Tukholman menneisyydestä signaalitiedustelun kuumana keskuksena. Lukijansa lumonnut Salainen koodi kiiti Ruotsissa heti myyntilistojen kärkeen. Teos avaa Liittolaiset-sarjan.


Tämän kirjan on lukenut myös Kirjojen kuisketta -blogin Anneli.

4 kommenttia:

  1. Tämä on aiheensa puolesta tosi kiinnostava kirja, ja on oikeastaan aika mukavaa, että tässä on otettu viihteellisempi lähestymistapa. On minulla kuuntelulistalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma!
      Jäänkin odottamaan mielipidettäsi tästä kirjasta.

      Poista
  2. Kiva kun sinäkin tykkäsit. Mielenkiinnolla odotan jatkoa tälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan! Toivottavasti jatkoa suomennetaan pian!
      Lämmintä kesän jatkoa!

      Poista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.