keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Jules Verne: Begumin 500 miljoonaa

 

Tämä on juuri julkaistu äänikirjana Finoren kustantamana. Lukijana toimii Eeva-Liisa Elivuo. Hänen ilmeikäs äänensä vaatii vähän totuttelua.
*
Jules Verne (1828-1905) kirjoitti vuonna 1879 ilmestyneen romaanin Begumin 500 miljoonaa (Les Cinq cents millions de la Bégum), joka ilmestyi vuonna 1921 Olga Lavoniuksen (1876-1948) suomentamana. Teos kertoo ranskalaisesta tohtori Sarrasinista, joka saa kuulla perineensä valtavan omaisuuden kaukaiselta itämaiselta sukulaiseltaan, mutta saksalainen professori Schultze ilmoittaa myös olevansa oikeutettu tuohon perintöön. Perintö jaetaan noiden kahden kesken, ja molemmat perustavat omat ihannekaupungit. Ranskalainen France-Ville keskittyy ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen - sellaisiin asioihin, jotka kehittäisivät asukkaiden siveellisiä ja ruumiillisia edellytyksiä, ja kehittäisivät rodun kaikkia hyviä ominaisuuksia, pyrkien luomaan uusia voimakkaita ja uljaita sukupolvia. Kemian professori ja filosofian tohtori Schultze taas oli tunnettu lukuisista vertailevista tutkimuksistaan ihmisrotujen erilaisuudesta - ja väitteestä, että luonnonvoiman mukaisesti germaaninen rotu pian sulattaa itseensä kaikki muut, hävittäen sitä vastaan kapinoivat kääpiöt. Tämän kutsumuksensa mukaisesti hän ryhtyi kehitelttelemään Stahlstadtissa mitä kauhistuttavimpia aseita, aikomuksena tuhota koko France-Ville ja kaikki sen rauhaa rakastavat asukkaat - sillä jokaisen saksalaisen on maailmanjärjestyksen nimessä ja välttämättömyyden lain mukaan tehtävä tyhjäksi niin hullu yritys, joka on vastakkainen kehityksen laille - joka myös määrää latinalaisen rodun sortumaan ja joutumaan saksalaisen ylivallan alaiseksi, sekä sen nojalla täydellisesti häviämään maapallolta. Tohtori Sarrasinin perheeseen kuului myös orvoksi jäänyt Marcel-poika, joka soluttautuu valenimellä Stahlstadtiin ottamaan selvää professori Schultzen suunnitelmista - ja päättää henkensäkin uhalla pelastaa France-Ville ja sen asukkaat. Onnistuuko hän siinä, yli-inhimillisistä ponniostuksista huolimatta? Teoksen taustalla lienee vuoden 1870 Saksan ja Ranskan välinen sota, sekä sen luoma silloinen katkeruus molemmin puolin - jonka seurauksen syntyi Saksan keisarikunta ja Ranskan kolmas tasavalta - kuten tässä Vernen teoksessa puolestaan kahden uuden kaupungin perustaminen. Lukija: Ritva-Liisa Elivuo. Kannen valokuva: Antje Neumann/Vastavalo.net. Kokonaiskesto: 7 h 28 min
*
Tämä oli vähän tylsä, ei ollekaan parasta Verneä. Tulipahan kuitenkin kuunneltua, kun äänikirjaksi on luettu. Annan tälle kirjalle 3 tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.