lauantai 8. toukokuuta 2021

Lee Child: Tulilanka

 


Lee Child: Tulilanka, 2001. Tämä on kolmas osa alkuperäisessä Jack Racher -sarjassa. Tästä kirjasta alkoi suomennos vuonna 2001 ja sen jälkeen kirjoja on ilmestynyt Suomessa vähintään yhden kirjan vuosivauhtia. Nykyään sarjaa kirjoittaa Lee Child yhdessä nuoremman veljensä Andrewin kanssa.


Jack Reacher on USA:n armeijan palveluksesta jättäytynyt sotilaspoliisimajuri. Hän ei osaa asettua aloilleen siviilielämässä, vaan viihtyy hanttihommissa Floridassa - kun eräs yksityisetsivä saapuu etsiskelemään häntä.

Reacher ei todellakaan halua tulla löydetyksi. Siksi hän harhauttaa etsivää, mutta kun tämä löytyy myöhemmin julmasti tapettuna, asiat muuttuvat. Kuka on miehen toimeksiantaja, rouva Jacob? Ja kuka on Hook Hobie, sadistinen koronkiskuri ja kiristäjä, joka ei toimi New Yorkin slummikaduilla, vaan suuren rahan piireissä Wall Streetillä? Ja mitä oikein tapahtui lentäjäsankarille, joka katosi kolme vuosikymmentä sitten Vietnamin viidakoissa?

Racher löydetään ja hän lähtee New Yorkiin etsimään toimeksiantajaa. Yllättäen tämä paljastuu entisen esimiehensä tyttäreksi. Kauniiksi sellaiseksi. Esimies Garber on juuri kuollut ja Racher yllättäen saapuu tämän hautajaisiinsa. Joku kuitenkin jahtaa edelleen Racheria ja Jodiea ympärin New Yorkin osavaltiota. Racher ei voi jättää sellaista huomioimatta, varsinkin kun tärkeä nainen on myös kohteena.

Samaan aikaan erän vanhan yrityksen johtaja on pulassa. Yrityksestä puuttuu rahaa juuri ennen pörssiin listautumista. Epätoivoissaan hän lainaa rahaa Hook Hobielta ja joutuu siten entistä suurempaan pulaan. Miehen vaimo yrittää auttaa miestään ja pian hänkin on mukana kilpajuoksussa.

Kun Racher tutkiin Garberilta perimäänsä juttua, hän piipahtaa pikaisesti St Luisissa ja jopa Havajilla saakka. Tapahtumat juontavat juurensa aina Vietnamin viidakkoihin saakka ja Racherin loogisella ajattelulla palaset alkavat loksahdella paikoilleen. Joskin ei mitenkään helpolla tavalla ja pariskunnat ovat hengenvaarassa.

Tämä kirja on olennainen osa Jack Racherista kertovassa sarjassa ja tätä on mukava lukea aina vain uudestaan. Myös USA:n maantieteellinen kuvaus on näissä kirjoissa mukavaa seurattavaa ja jälleen kerran piti katsoa paikkoja kartasta. Vaikea uskoa, että kirjailija on englantilainen!

Suosittelen tätä kirjaa jännityksen ystäville. Annan tälle kirjalle täyden 5 tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.