sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Robin Cook: Soluhautomo

 

Robin Cook: Soluhautomo, 2004. Äänikirjana Celiassa, sen pituus on 18 tuntia.

Senaattori Ashley Butler on pesunkestävä etelävaltiolainen konservatiivi, vaikka edustaakin demokraattista puoluetta. Vastustajien mielestä hän on tympeä kansankiihottaja, joka kerää pisteitä tunteisiin vetoavilla aiheilla. Sellainen on ihmisalkioiden käyttö biotieteessä. 
Kun Butler nimitetään klooniterapiaa ja kantasoluteknologiaa käsittelevän alakomitean puheenjohtajaksi, hän saa vastaansa miehen, jota koko pidetään lääketieteen ihmelapsena. Tohtori Daniel Lowell on myös piinkova liikemies, jota mammonan lisäksi kiinnostaa maine ihmiskunnan pelastajana. 
Sitten Butler saa tietää sairastavansa nopeasti etenevää Parkinsonin tautia. Kuolemanpelossaan hän tarjoutuu Lowellin koekaniiniksi. Wingateklinikalla käynnistyy salainen operaatio, johon tarvitaan sekä munasoluja että palanen Torinon käärinliinaa. 
Soluhautomo on itsenäinen jatko-osa romaanille Shokki.

Tapaukseen liittyy monenlaisia käänteitä. Butler haluaa pysyä salassa ja lisäksi hän haluaa, että hänen parantamiseen käytetyt geenit otetaan Torinon käärilinasta. Hänellä on on avustajanaan kunnianhimoinen Caroline. Daniella on myös apunaan tohtori ja naisytävä Stephanie. Aivan yksin he eivät pääse tiedettä tekemään, kun vastustajina ovat ensin katolinen kirkko ja sitten joku outo taho, joka jotenkin liittyy Stephanien veljeen, jolta on lainattu rahaa biotekniikan yrityksen käynnistysvaiheisiin.

Vautia ja vaarallisia tilanteita riittää. Milloin uhkana on Italiassa pitkä vankeus tai jopa hengen menetys kauniilla Bahaman saarella. Ympäri maapalloa siis taas mennään ja pääosissa on Cookimaiseen tapaan lääkärit. Lisäksi kirjassa puidaan ajankohtaisia lääketieteellisiä kysymyksiä ja etiikkaa. Hyvä kirja siis kaikenkaikkiaan. Mitä sairauksia voidaankaan parantaa ja millä hinnalla?

Suosittelen kirjaa kaikille jännityksen ja lääketieteen ystäville. Annan tälle kirjalle 5- tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.