torstai 6. toukokuuta 2021

Christina Sweeney-Bairo: Viimeiset miehet

 


Christina Sweeney-Bairo: Viimeiset miehet, 4/2021. Äänikirjan pituus on noin 13.5 tuntia ja sen lukee Krista Putkonen-Örn. Tämä kirja on kirjoitettu 2018-2019, eli ennen kuin tietoa oli koronaviruksesta. Se tieto kerrotaan kirjan alussa ja se nostaa kirjan arvoa entisestään. Tämän tapahtumat sjoittuvat muutaman vuoden päähän tulevaisuuteen.

Otteessaan pitävä kirjallinen trilleri taudista, joka muuttaa kaiken.

Skotlannissa alkaa levitä tappava virus, joka tarttuu vain miehiin. Viruksen löytänyt naislääkäri leimataan vainoharhaiseksi, kunnes häntä vähätelleet miehet sairastuvat itse. Pandemia leviää kulovalkean lailla ympäri maapallon ja kylvää tuhoa, vaikka naiset yrittävät yhä epätoivoisemmin suojella läheisiään. Kilpajuoksu aikaa vastaan kiihtyy huimiin kierroksiin, kun vain rokotteen kehittäminen voi pelastaa ihmiskunnan tulevaisuuden.

Vain miehet kantavat virusta. Vain naiset voivat pelastaa meidät kaikki.

Christina Sweeney-Baird on työskennellyt freelance-toimittajana mm. The Independentille ja The Huffington Postille. Viimeiset miehet on hänen esikoisromaaninsa.

Tässä kirjassa seurataan useita henkilöitä eri puolilla maailmaa, kun heidän ympärillään miehet kuolevat hyvin lyhyen sairastamisen jälkeen. Ensimmäinen tapaus tapahtuu Skotlannista ja tauti leviää nopeasti koko maailmaan. Myös naiset kantavat tautia ja levittävät sitä tietämättää. Hyvin pieni osa miehistä on immuuneja, mutta se tappaa ikään katsomatta. Raskaana olevat naiset pelkäävät, koska vastasyntyneet kuolevat heti pian syntymänsä jälkeen. Poikia yritetään säilyttää eristämällä heitä ja eräs juonenkulku liittyy mieheen, joka on eristyksissä merellä laivassa ja ruoka käy vähiin. Miten käy yhteiskunnan, kun lähes puolet väestöstä katoaa. Häviää palomiehiä, poliiseja, lääkäreitä, yritysjohtajia. Tulee puutteita tuotteista ja ammattilaisista.

Tämä kirja kyllä piti tosi hyvin otteessaan ja pidin kovasti sen ideasta. Täydellisyyttä himmentää vain se, kun loppupuolella oli liikaa feminismihömpötyksiä. Toinen asia, mikä häiritsi oli se, kun kaikissa eri juonenkuluissa oli minä-keroja ja en äänikirjassa pysynyt kärryillä, että kuka milloinkin kertoi. Aion kyllä lukea tämän vielä myöhemmin uudestaan ja sitten ehkä noihin puutteisiin voi kiinnittää enemmän huomiota. Periaatteessa tässä aiheessa olisi voinut olla vielä paljon enemmänkin tapahtumaa, mutta jokin raja täytyy vetää, miten pitkän kirjan aiheesta voi kirjoittaa. Tämän mitta 350-sivuisena kirjana oli aivan sopiva.

Suosittelen tätä kirjaan kaikille jännityksen ystäville. Annan tälle kirjalle 4,5 tähteä.

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Ihan on uusi tuttavuus sekä kirjailija että kirja. Mutta laitan kirjan muistiin, hyvät lukuvinkit ovat aina tarpeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin esikoisteos. Saapa nähdä, mitä muuta olisi tiedossa!

      Poista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.