perjantai 9. huhtikuuta 2021

Lee Child: Kova mutta reilu

 


Lee Child: Kova mutta reilu on kokoelma koottuja kertomuksia Jack Racherin eri elämän vaiheilta. 2018, äänikirjan pituus on reilut 12,5 tuntia ja sen lukee suosikkini Aku Laitinen.

On melko luonnolista, että tämä on hajanainen ja melko sekava kirja, koska se koostuu niin monesta lyhyestä tarinasta. Lähinnä tämän tarkoitus on täydentää Racherin elämää ja kurkata sen eri vaiheisiin. Itse en näistä kokoelmista pahemmin piittaa, koska tarinat jäävät hyvin pinnallisiksi. Mutta mukava välipala tällainen kirja on ja se on tärkeää, että päähenkilö on aina sama. 

Tämä on läpileikkaus Lee Childin päänekilön Jack Racherin elämästä. Sankarin elämään mahtuu monenlaisia kommelluksia , mutta aina oikeus voittaa!


Kertomukset ovat seuraavat:

    Liikaa aikaa.  Tässä Racher pelastaa tytön ryöstöltä, mutta asiat eivät olekaan sitä miltä näytti. Todistajan roolistaan huolimatta Racher joutuu pidätetyksi.

    Nuorempi poika. Tässä osassa mennään Racherin nuoruuteen, kun he ovat juuri saapuneen isän mukana tämän komennuspaikalle Okinawaan. Jack on kolmetoista vuotias ja näyttää heti naapurustolle kuka on kukin. Myös tyttöön hän pääsee tutustumaan... Tällöin vuonna 1974 Racherin isoisä kuolee.

    Helle. Seuraavaksi mennään vuoden 1977 helteiseen New Yorkiin, jonne Racher on saapunut lomailemaan. 16-vuotias Jack viettää yksin iltaansa kaupungissa, kun koko kaupungista katkaa sähköt. Paluu veljen luoksi West Pointiin viivästyy.

    Soluttautuja. Tämä osa kertoo Racherin armejan ajasta, kun hän on vielä kapteeni. Joku vuotaa asehankintoihin liittyviä salaisia tietoja ja Racher soluttautuu kokouksiin esittämällä kersanttia tarkka-ampujana.

    Pieniä sotia. Päästään vuoteen 1989, jossa Racher tutkii upseerin kuolemaa. Kaikki ei olekaan sitä miltä näyttää. Myös veli Joe on mukana tässä kertomuksessa.

    James Penneyn uusi henkilöllisyys. Racher ottaa kyytiin oudon miehen, joka tuntuu pakoilevan jotain. Niinpä hän päättää auttaa tätä. Vielä tässä vaiheessa Racher on palveluksessa.

    Kaikki puhuvat. Racher törmää matkoillaan suojelurahaa keräävään mieheen ja päättä auttaa ravintoloitsijaa.

    Ei mikään harjoitus. Tässä osassa Racher on matkannut Maineen ja päättää käydä Kanadan rajalla. Vanhalla passilla ole ole asiaa rajan taakse. Paluumatkalla hän pääsee nuoren porukan kyytiin, joista pariskunta on lähdössä vaelluksella ja kolmas kiertää autolla vastaan reitin toiseen päähän. Koska Racherilla ei ole kiire minnekään, hän päättää piipahtaa pienessä kylässä ja yöpyy mökissä. Aamulla kuitenkin tapahtuu jotain outua. Luontoreitti onkin suljettu ja armeija pysäyttää kaikki reitille aikovat. No tämähän ei Racheria pysäytä ja hän vilahtaa esteiden ohi ja jatkaa matkaansa kanootilla...

    Jouluvieras. Joutilas Racher matkustaa naisen perässä Eurooppaan, mutta lymimyrsky estää laskeutuminen ja hän päätyy Stanstediin Englantiin. Lumimyrsky on sielläkin ja hän päätyy outoon taloon, johon odotetaan sekä lääkäriä että poliisia...

    Mies käveli baariin. Racher kuuntelee elävää musiikkia baarissa ja ihmettelee venäläisen näköisiä turvamiehiä.

    Ei sijaa motellissa. Taas kerran lumimyrsky yllättää ja Racher saa motellin viimeisen huoneen. Kuitenkin ulkona on pariskunta, jonka nainen on viimeisillään raskaana. Ei eivät enää onnistuneet saamaan huonetta motellissa.

    Yksittäisen kuppilan yökyöpelit. Racher jää pois metrosta ja yllättäen asema on suljettu. Myös kadut ovat autiot.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille Jack Racherin ystäville. Annan tälle kirjalle 4- tähteä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.