torstai 22. huhtikuuta 2021

Lee Child: Tappotahti

 


Lee Child: Tappotahti, julkaistu alunperin 1997 ja Suomessa ensimmäisen kerran 2010. Täällä sarjan kääntäminen aloitettiin kolmannesta osasta ja nämä alkupään kirjat julkaistiin vasta myöhemmin. Tämän äänikirjan pituus on reilu 14,5 tuntia ja sen lukee Aku Laitinen. Hänen äänensä kyllä sopii hyvin tähän sarjaan.

Tässä kirjassa siis alunperin esiteltiin Jack Racher, entinen sotilaspoliisin majuri, joka on armeijan jälkeen päätynnyt kiertämään kotimaataan, Amerikkaa. Jälkeenpäin on kirjoitettu muutama aikaisemmista tapahtumista kertova kirja ja tätä kirjaa edeltävät tapahtumat löytyvät siis kirjasta Epälty. Se kirja päättyi siihen, kun Racher erosi armeijasta.


Tämän kirjan alussa Racher on kiertänyt USA puoli vuotta. Hänellä on hyvin vielä erorahoja pankissa ja hän on päättänyt kierrellä kotimaataan nyt kun siihen on aikaa. Hän vietti lapsuutensa armeijan tukikohdissa, kun hänen isänsä oli merijalkaväen sotilas. Sen jälkeen hän pestautui itse armeijaa ja päätyi sen puitteissa kiertämään taasen ympäri maailmaa eri tukikohdissa. Pisin aika, jonka hän oli samassa paikassa oli sotilasakatemia West Point. Mutta koskaan hänellä ei ole ollut omaa kotia. Tässäkin kirjassa pyykin huolto tapahtuu siten, että kaupasta ostetaan uudet vaatteet ja entiset jätetään kaupan roskikseen. Mukana on vain taittuva hammasharja ja tukko rahaa. 

Tämä kirja alkaa siitä, kun Racher on juuri kävellyt 22 kilometriä sateessa pieneen kaupunkiin Gerogiassa. Tampan bussi jätti hänet päätien liittymään ja sieltä oli matkattava kävellen perille. Syy kaupunkiin saapumiseen oli 60 vuotta sitten siellä kuollut sokea kitaristi. Sen suurempaa syytä Racher ei reissuilleen tarvitse. Iso veli Joe oli kertonut tarinan kitaristista aikaisemmin ja nyt Jack päätti ottaa asiasta tarkemmin selvää. Kuitenkin hänen aamiaisensa keskeytetään ja poliisijoukko pidättää hänet murhasta. Niinpä hän viettää viikonloppunsa vankilassa oudon miehen kanssa.

Racher päättää jatkaa matkaa, kun hänelle selviää kuolleen miehen henkilöllisyys. Tämä onkin hänen veli Joe. Niinpä asia ei jää siihen ja Racher päätyy auttamaan poliisia ja majaileen kauniin konstaapelin luona. Pian alkaakin todella tapahtua ja jännitys jatkuu kirjan loppuun saakka. Mistä tässä erityisen siistissä pienessä kaupungissa on oikein kyse. Joe on tutkinut työssään rahanväärennöstä, mutta se tuntuu olevan Amerikassa mahdotonta. Jokin dead-line on lähestymässä ja kaikki ovat hermostuneita...

Tästä lähteävät siis Racherin seikkailut ja tässä kirjassa hänellä olisi mahdollisuus asettua aloilleen, mutta päättää kuitenkin jatkaa matkaa. Suunta jatkuu pohjoista kohti ja seuraava kirja on nimeltään Linnoitus.

Suosittelen tätä sarjaa jännityksen ystäville. Tästä ensimmäisestä osasta on helppo aloittaa tutustuminen. Annan tälle kirjalle 4,5 tähtäe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.