perjantai 15. tammikuuta 2021

Lars Wilderäng: Tähtikirkas


Lars Wilderäng: Tähtikirkas, 2017, Jalava. Tämä kirja aloittaa tähtitrilogian, jonka seuraavan osan nimi on Tähtisade ja viimeinen osa Tähtipöly. Koko sarja on julkaistu äänikirjoina.

Ympäri Ruotsia älypuhelimet alkavat yhtäkkiä temppuilla. Sitten autojen mikrosiruissa ilmenee valmistusvirhe, joka muuttaa tiet autonromujen hautausmaaksi. Juniin tulee teknisiä häiriöitä, kauppojen hyllyt ammottavat tyhjyyttään, ja sähkökatkoksia alkaa olla yhä useammin. 

Erään sähkökatkon jälkeen kaikki muuttuu lopullisesti. Elektroniikalla ei ole immuunijärjestelmää, eivätkä ihmiset ole valmistautuneet. Synkkä syksy muuttuu tähtikirkkaaksi talveksi, jossa kaaos voittaa. Mitä yhteiskunnasta - ja ihmisistä - jää jäljelle? 

Tässä kirjassa ei vielä tapahdu ennakkotiedoissa mainuttua scifiä. Lähinnä yritetään selviytyä, kun kaikki sähköllä käyvä lakkaa toimimasta. Edes agrigaatilla ei saa ladattua akkuja. Pian alkaa ruoka loppua ja ryöstely alkaa. Kirjassa seurataan useita henkilöitä ja heidän matkaansa eri puolilla Ruotsia. Ne kohdat, joissa seurataan sotilasta ja erikoispoliisia, ovat melkoisen raakoja, mutta muiden perheiden matkaa on erityisen mukava seurata. Elektroniikan tuhoutumisella on myös kauaskantoisempiakin vaikutuksia, kun ei edes ydinvoimalan jäähdytys toimi...

Yleisesti ottaen kirjan tunnelma oli sopivan jännittävä, jotta kiinnostus pysyi yllä. Loppua kohden ehkä hieman latistui, ja odotan mitä seuraava kirja tuo tullessaan. Tämä kirja oli sellainen perus-dystopia, jos niin vain voi sanoa. Mitään varsinaisesti yliluonnollista tapahtuimissa ei ollut.

Lars Wilderäng on ruotsalainen kirjailija, jonka suosio räjähti Tähtikirkkaan myötä. Hän kirjoittaa myös Ruotsin luetuimpiin kuuluvaa talous-, politiikka- ja ympäristöblogia.

Suosittelen kirjaa dystopian ystäville. Annan tälle kirjalle 3+ tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.