lauantai 2. tammikuuta 2021

Lars Pettersson: Koutokeino, kylmä kosto

 Lars Pettersson: Koutokeino, kylmä kosto, 2014. Tällä kirjalla saan valmiiksi Helmet-lukuhaasteen 2020 sovellettuna. En löytänyt saamelaisen kirjoittamaa jännityskirjaa, niin luin kirjan, joka kertoo saamelaisista. Olen lukenut tämän uutena painettuna kirjana ja nyt sitten kuuntelin Celian kustantamana äänikirjana.

Tukholmassa koko ikänsä asunut apulaissyyttäjä Anna Magnusson on saamelaisäidin ja ruotsalaisisän tytär. Hän ei ole koskaan tullut pohtineeksi juuriaan tai sitä, miksi hänen äitinsä jätti sukunsa ja pohjoisen kotikylänsä Norjan Finnmarkissa. Nyt hän on kuitenkin matkalla sukunsa maille Koutokeinoon.

Annan isoäiti on anonut häntä tulemaan raiskauksesta syytetyn serkkunsa Nils Mattisin avuksi. Isoäiti on epätoivoinen, sillä perhe ei tule toimeen ilman Nilsiä.

Luettuaan poliisiraportin Anna on vakuuttunut Nils Mattisin syyllisyydestä. Tilanne on vaikea, sillä lojaalisuus sukua kohtaan on jyrkässä ristiriidassa Annan ammattietiikan kanssa. Myös muut kyläläisten väliset konfliktit aiheuttavat päänvaivaa. Kenen puolella hänen tulisi seistä?

Tulevista viikoista muodostuu henkiinjäämistaistelu oudossa ympäristössä. Kuka on vastuussa Koutokeinossa sattuvista kuolemantapauksista? Ja kuka haluaa raivata Annan pois tieltä?

Jännityksentäyteinen trilleri vie lukijan syvälle saamelaisyhteisön omalakiseen maailmaan. Tarina sijoittuu Suomen ja Norjan rajan tuntumaan, tradition ja nyky-yhteiskunnan leikkauspisteeseen. Se on kiehtova tarina vähemmistökansan keskuudessa vallitsevista normeista ja moraalikäsityksistä sekä siitä, miten Finmarkin lakia luetaan.

Tässä kirjassa on sopivasti jännitystä ja muutenkin tunnelma on mukava seurattava. Kirjassa kerrotaan paljon saamelaisesta kulttuurista j poronhoidosta Norjassa. Tämä antaa siis myö tietoa.

Suosittelen kirjaa laajasti. Annan tälle kirjalle 4- tähteä.

2 kommenttia:

  1. Nämä Petterssonin dekkarit ovat kiinnostavia juuri siksi, kun kertovat Pohjois-Norjasta ja saamelaisista. Vielä parempi olisi kuitenkin, kun kirjoittaja olisi itsekin saamelainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Sen verran paljon on tietoa asiasta, että laskin tuohon haasteeseen kuuluvaksi... :)

      Poista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.