lauantai 1. elokuuta 2020

Leena Lehtolainen: Jälkikaiku


Leena Lehtolainen: Jälkikaiku, ilmestyi 28.7.20 Tammen julkaisemana. Äänikirjan pituus on noin 11 tuntia ja sen lukuu Krista Putkonen-Örn. Tosi mukavaa, että Maria Kallio kirjat saavat jatkoa. Edellisestä onkin jo kolme vuotta. (Viattomuuden loppu 8/2017) No, tai toisaalta 2018 ilmestyi lyhytkirja nimeltä Turmanluoti sekä novellikokoelma Tappaja tyttöystävä, jossa on Mariaankin liittyviä tarinoita...

Se täytyy kyllä sanoa, että tämä ja edellinen lukemani Sipilän kirja olivat liian samantyyppisiä luettavaksi peräkkäin. Yritän sellaista aina välttää, mutta nyt halusin aloittaa Jälkikaiun heti kun se ilmestyi, enkä perehtynyt aihepiiriin sen tarkemmin... Oli kyllä vaikea muistaa, että mikä oli tätä kirjaa ja mikä edellistä. No, se ei ole tämän kirjan vika!

Maria työskentelee lapsiin ja nuoriin liittyvien väkivaltarikoksien yksikössä ja mukanaan hänellä on vanhat tutut kaveri Koivu ja Puupponen. Koivukin alkaa pikkuhiljaa toipua hänen perhettään kohdanneesta tragediasta. Myös Puupposen elämä valottuu tässä kirjassa vähän enemmän. Maria miettii lastensa tilannetta, kun Iida on sen ikäinen, että on pian muuttamassa pois kotoa.

Kirja alkaa, kun Marian kissa (joita muuten tässä kirjassa on peräti kolme kappaletta) tuo ulkoilureissultaan lahjaksi ihmisen korvan. Sille ei kuitenkaan tunnu löyytyvän omistajaa niin patologian laitokselta kuin tavallisista sairaaloista. Sen sijaan Maria saa tutkittavakseen synkeän tapauksen, kun nuori maahanmuuttajataustainen nuori löytyy kuolleena. Tällä on ollut todella vaikeat kotiolot ja niissä riittääkin tutkijoilla perkattavaa.

Tutkinta vie poliisiryhmää moneen suuhtaan ja heidän tilannettaa ei todellakaan helpota ilkeät twiitit tästä ryhmästä. Loppujen lopuksi myös poliisien lapsia uhataan. Myös tämän hyökkäyksen tutkiminen vie aikaa. Tuntuu, että uhkaajalla on yllättävän tarkkaa tietoa ryhmän poliisien henkilökohtaisesta elämästä.

Lehtolaisen kirjojen tapaan asiat kuitenkin selviävät ja myös löytyneelle korvalle löytyy omistaja. Pidän näistä kirjoista, ja vaikka tässäkin on paljon yhteiskunnallista asiaa, se ei kuitenkaan vie makua viihteeltä ja jännitykseltä.

Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Leena Lehtolainen tunnetaan erityisesti Maria Kallio- ja Henkivartija-romaaneistaan. Hän on kirjoittanut myös useita dramaattisia perhe- ja avioliittoromaaneja ja jännitysnovelleja. Lehtolaista on käännetty 29 kielelle – Yhdysvalloissa vain Jo Nesbø on häntä käännetympi pohjoismainen jännityskirjailija.

Jos pidät sopivasta jännityksestä suosittelen tätä kirjaa. Tästä voi vaikka aloitaa, jos et ole vielä Lehtolaisen kirjoihin tutustunut. Annan tälle kirjalle kolme ja puoli tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.