torstai 27. elokuuta 2020

Preston&Child: Valkoinen tuli


Douglas Preston ja Lincoln Child: Valkoinen tuli 3/2020. Jatkoa Pendergast-sarjalle.
Mahtavaa palata taasen tuttujen hahmojen pariin. Olen lukenut kaikki sekä Prestonin että Childin kirjan ja pidän erityisesti tästä yhteisestä sarjasta, jossa pääosassa omalaatuinen FBI-erikoisagentti Prendergast. Viime vuoden keväänä julkaistu edellinen osa, Kaksi hautaa, päätti Helen-trilogyn ja nyt jatkuvat tutkimukset Sherlock Holmesin jalanjäljissä.


Corrie Swanson, yksi sarjassa seurattavista henkilöistä opiskelee nyt poliisiksi ja päättää tehdä vaativamman koulutyön tutkimalla 1800-luvulla kuolleiden mainareiden karhun raatelemia luita. Jo saapuessaan idylliseen Roarin Forkin kaupunkin hän kokee ristiriitaisen vastaanoton. Hän jopa joutuu viettämään muutamia öitä putkassa. Ja kukas muukaan hänet pelastaisi, kun "kummisetä" Pendergast.

Corrien tutkiessa vanhoa luita, hän tekee hämmästyttävän havainnon. Myös Pendergast kiinnostuu tutkimuksista ja alkaa omatoimiseti selvitellä asioita. Samaan aikaan joku polttaa luksuskartanoita kylän alueella. Kyläläiset ovat varpaillaan. Ja kun tähän kaikkeen lisätään lumimyrsky, joka katkoo yhteyksiä, on tunnelma valmis!


Kirja on mahtava kattaus Coloradon syrjäisen vuoristoseudun nykyisestä ja entisestä elämästä. Ja kaiken kukkuraksi tässä sivutaan myös Sherlock Holmesin seikkailuja ja mukana yksi luku, jossa on ns. Doylen puuttuva kertomus, joka löytyy syrjäisestä kartanosta. Tunnelma on loistava ja pidän niin kovasti näistä lumen kekelle jääneistä pienistä kylistä ja niiden historiasta. Vaikka sarjassa mennään välillä uskottavuuden rajamailla, ei siitä ainakaan tässä kirjassa ole haittaa.

Tämän kirjan voi lukea, vaikka olisi jäänyt aikaisempia kirjoja sarjasta lukematta. Edelliset kirjat, Helen trilogy-sarjassa, pitää lukea taasen järjestyksessä, kun ne ovat välitöntä jatkoa toisiinsa. Jotenkin tämä kirjoitustyyli vain natsaa kertakaikkiaan ja pisteenä iin päällä lukijana tässä toimi Timo Mäkynen, jolla on aivan mahtava ääni ja ääntämistyyli. Täydet pisteet hänellekin. Ja toki nämä toimivat painettunakin. Vähän pitkiä usein ovat, mutta koskaan sekään ei ole haitannut. Tässä kirjassa sivuja on 528.

Pidin siis tästä kirjasta kovasti ja suosittelen kaikille jännityksen ystäville. Annan kirjalle täydet viisi tähteä.


Douglas Preston (s. 1956) ja Lincoln Child (s. 1957) ovat yhdysvaltalainen kirjailijakaksikko Pendergast-jännärien takana. He ovat niittäneet mainetta myös omilla trillereillään ja tietokirjoillaan, mutta heidät tunnetaan ennen muuta Pendergast-sarjastaan. Ennen kirjailijanuraansa Douglas Preston työskenteli Amerikan luonnonhistoriallisessa museossa ja kohtasi sen historiikkia kirjoittaessaan kustannustoimittaja Lincoln Childin. Miehet päättivät yhdistää voimansa ja kirjoittaa museoon sijoittuvan trillerin, ja pian syntyi arvoituksellinen FBI-agentti Aloysius Pendergast. Piinaavaa jännitystä, seikkailua ja mysteerejä yhdistävä sarja on huolellisen taustatyön tulos, ja sen päähenkilöä pidetään hyvästä syystä nykypäivän Sherlock Holmesina.

4 kommenttia:

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.