keskiviikko 19. elokuuta 2020

Harri Hietikko: Pandemian jälkeen


Harri V. Hietikko: Pandemian jälkeen, julkaistu alunperin painettuna 2018 ja äänikirjana elokuussa 2020.

Kertomus Suomesta, jonka 100-vuotisjuhlat ovat ohi.


Olemme matkalla pandemian jälkeisestä nykyisyydestä tulevaisuuteen, joka on itse asiassa jo menneisyyttä. Maailmaa on kohdannut kaunis tuho. Eurobondeilla ei tee enää mitään, mutta vanhoille kirjoille ja kivääreille on käyttöä. Ostoskeskukset, koulurakennukset ja stadionit ovat muuttuneet hyödyttömiksi. Ne eivät kykene tarjoamaan riittävää suojaa sään vaihteluja, petoeläimiä tai toisia selviytyneiden ryhmiä vastaan.

Harri V. Hietikon biker-sarjasta tuttuun tapaan päähenkilö on yksinäinen sankari, jonka matka Turun linnassa säilyneen sivistyksen suojista, halki autioituneen maan kohti Kajaanin viidakoita, on täynnä tragikomiikkaa ja rujoa huumoria. Esimerkiksi balladi Pyhittäjäisä Sergein ruplajunasta on hykerryttävää luettavaa. Kerronta upottaa lukijan shamaanirummutuksen tapaan syviin mieleen kerroksiin. Hietikko on kehittänyt uniikin kielensä huippuunsa. Uutuuskirja on maaginen. Selvästi tekijänsä paras.

Hallintotieteiden tohtori Harri V. Hietikko (1970) nousi eturivin rikoskirjailijaksi biker-trilogiallaan Lausukaa Paranoid, Näkemiin Shosanna ja Insomnian ensioireet. Hietikkoa luonnehditaan suomen kielen uudistajaksi ja täysin omintakeiseksi yhteiskunnan kuvaajaksi. Hänen tietokirjansa Management by Sauron - Sormusten Herran johtamisopas on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta.

Minä en etukäteen pahemmin perehtynyt tämän kirjan historiaan ja tulikin yllätyksenä, että kirja olikin jo pari vuotta vanha. Kirjan tarina on hyvin saman tyyppinen kuin Antti Hyyrysen Viimeinen Atlantis, jonka kuuntelin aiemmin tänä vuonna. Eli jos pidit siitä, niin tähänkin kannattaa tutustua.

Minä en oikein päässyt tämän kirjan imuun, ehkä liian miesmäinen kaikkine armeijaan viittavine juttuineen yms. Tulipahan kuitenkin kuunneltua loppuun. Annan kirjalle yhden tähden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.