torstai 15. heinäkuuta 2021

Anders Roslund: Levon hetki nyt

 

Anders Roslund: Levon hetki nyt lyö, 13.7.2021. Äänikirjan pituus on 12 h 33 min ja lukija on Arttu Kurttila. Kustantaja WSOY. Tämä on viides osa Ewert Grensistä kertovassa jännityssarjassa. Ensimmäiset kolme osaa Roslund kirjoitti yhdessä Börge Hellströmin kanssa, mutta nyt kaksi viimeistään yksinään. Edellinen osa Sä kasvoit neito kaunoinen ilmestyi vuosi sitten. 

Mikä on pahinta mitä voi kuvitella?
Levon hetki nyt lyö on aitoa alamaailman kuvausta, Nordic noiria parhaimmillaan.
Ewert Grens ei ole koskaan toipunut vaimonsa Annin ja heidän syntymättömän tyttövauvansa menetyksestä. Mutta sitten hän kohtaa hautausmaalla naisen, jonka tarina tuntuu vielä pahemmalta: naisen nelivuotias tytär joutui vuosia sitten ryöstäjien käsiin ja katosi. Grens lähtee kauhakuormaajatyylillään selvittämään tapausta. Hän on vannonut Piet Hoffmannille, entiselle poliisin soluttautujalle ja nykyiselle ystävälleen, ettei koskaan enää vedä häntä mukaan tutkimuksiinsa. Mutta joskus tulee tilanne jossa mikään lupaus ei pidä.

Anders Roslund (s.1961) on ruotsalainen journalisti ja kirjailija, joka tuli tunnetuksi kirjoittajakaksikko Roslund & Hellströmin toisena osapuolena. Roslund on työskennellyt mm. kulttuuritoimittajana, julkaissut kymmenen kirjaa ja saanut lukuisia palkintoja, myös himoitun Lasiavaimen. Hänen ja työparinsa, entisen rikollisen Börge Hellströmin, Kolme sekuntia -trilogia oli kansainvälinen menestys: osuvaa yhteiskuntakritiikkiä ja uskottavaa rikollismaailman kuvausta. Roslund jatkoi trilogiaa itsenäisellä teoksella Sä kasvoit neito kaunoinen, ja seuraavaksi on vuorossa Levon hetki nyt lyö.

Tämä kirja on todella rankka ja raskas. Se kertoo pedofiileista ja ei todellakaan sovi herkille lukijoille. Kirjassa Grens joutuu kohtaamaan pahinta mahdollista väkivaltaa ja hänen ystävänsä Hoffmann joutuu todella tiukan paikan eteen ja melkoiseen vaaraan. Onneksi tämä on kuitekin sellainen kirja, että paha saa palkkansa, ainakin osan siitä. Ehkä juuri sen takia kirja piti lukea loppuun, että tilannet todellakin hoidettiin loppuun.

Olen tosiaan lukenut tästä sarjasta vain edellisen osan ja harkitsen edelleen kolmen ensimmäisen osan lukemista. Pitää kyllä toisaalta vähän katsoa myös niiden aihepiirejä...

En oikein tiedä kenelle tätä kirjaa suosittelisin. Näin rankkoihin asioihin ei kyllä mielellään syvenny.... Kirja kuitenkin on sen verran taitavasti kirjoitettu ja muut asiat toimivat niin, että päätän antaa kirjalle 3,5 tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.