keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Kesän kesken jääneitä...

 


Entinen poliisi Thorkild Aske on pillereistä eroon pyristelevä antisankari, jonka lumoa on mahdoton vastustaa. Asken tylsäksi muuttunut rauha on äkkiä tiessään, kun oman perheen salaisuudet paljastuvat ja on aika palata synnyinmaahan Islantiin. Thorkildin syöpään sairastunut isä on joutunut vankilaan nuoren rakastajattarensa murhasta. Hän kuitenkin vakuuttaa syyttömyyttään. joten Aske ajautuu siskonsa kanssa tutkimaan pitkin Islantia isän epämääräistä menneisyyttä ympäristöaktivistina - ja samalla omia juuriaan.

Norjalaisen Heine Bakkeidin henkilöiden ja miljöön kuvaus on lumonnut sekä lukijat että kriitikot. Omintakeinen musta huumori yhdistettynä pohjoisen luonnon ja mielenmaiseman kuvaukseen on vakuuttanut yleisön jo yli 15 maassa. Tarina pitää ottessaan, järkyttää ja viihdyttää samaan aikaan.

Tämä jäi minulta kesken. Liian tylsä ja hidastempoinen...



Motiivina mustasukkaisuus, ratkaisuna murha – viisi variaatiota. Epäilys. Mustasukkaisuus. Kateus. Teeskentely. Valehtelu. Jännityksen mestarin tiiviit rikostarinat vievät pimeyden ytimeen. Mustasukkaisuus on murhan motiiveista kiehtovimpia. Siihen kietoutuu vahvimpia tuntemiamme tunteita, jotka suistavat varomattoman raiteiltaan. Ja seuraamukset voivat olla peruuttamattomia. Jo Nesbø lataa eteemme hengästyttävän hienosti kudottuja tarinoita, joissa mustasukkaisuudesta voi seurata vain pahin mahdollinen lopputulos – murha. Jännityksen mestarin rikostarinoiden kiivaasti hengittävä rytmi pitää lukijan tiukasti otteessaan. Mestarin kädenjälki vakuuttaa. Se on pahinta, ja parasta. Nesbøtä. Jo Nesbø on Suomessakin miljoonamyyntiin yltänyt norjalainen rikoskirjailija.

En päässytä tässä kuin toiseen tarinaan, kun totesin ne tylsiksi. Kesken jäi siis tämäkin!



Netflix-sarja Mindhunter kohtaa Serial-podcastin nerokkaassa trillerissä, jossa murhashown juontaja herättää nukkuvan pedon.
Elle Castillo selvittää podcastissaan ratkaisematta jääneitä murhatapauksia Minnesotassa. Uusimmalla kaudellaan hän tarttuu tapauksista pahamaineisimpaan: Yli kymmenen vuotta sitten Countdown Killer -nimellä tunnettu sarjamurhaaja sieppasi ja tappoi tyttöjä, joista jokainen oli aina vuoden edellistä uhria nuorempi. Murhaaja lopetti rikossarjansa viimeisen uhrin päästessä pakoon, muttei koskaan jäänyt kiinni.
Ellen tutkimukset paljastavat uusia tietoja tapauksesta, mutta samalla hän sohaisee nukkuvaa petoa: Countdown Killer aloittaa murhasarjansa uudelleen.

Myös tämä uutuus jäi kesken!!!


Mies nimeltä Wilde on täydellinen arvoitus - myös itselleen. Hänet löydettiin pienenä poikana metsästä, missä hän oli elänyt yksin ja omin neuvoineen ilman minkäänlaista muistikuvaa menneisyydestään tai perheestään. Nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin Wilde on armeijan erikoisjoukkojen kouluttama jäljittäjä, mutta ei edelleenkään tiedä, kuka hän itse on ja mistä tulee. Wilden kasvatusäiti, kuuluisa asianajaja Hester Crimstein, on saanut kuulla, että koulukiusattu tyttö on kadonnut. Hän pyytää Wildeä käyttämään poikkeuksellisia jäljitystaitojaan tytön löytämiseksi. Kun sitten toinenkin nuori katoaa ja tämän vanhemmat saavat lunnasvaatimuksen, on ilmeistä, että kyseessä on jotain paljon suurempaa kuin pikkukaupungin teinien temppuilu. Valtaa pitävillä on salaisuuksia, jotka voivat tuhota miljoonien elämän. Salaisuuksia, jotka Wilden on paljastettava, ennen kuin on liian myöhäistä.

En päässyt alkua pitemmälle tässä kirjassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.