keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Jules Verne: Matka maan keskipisteeseen


Jules Verne: Matka maan keskipisteeseen. Äänikirjana sekä Celiassa että Storytelissä. Äänikirjan pituus molemmissa noin 10 tuntia. 
Jules Vernen (1828-1905) romaani Voyage au centre de la Terre (vuodelta 1864) kuuluu kirjailijan varhaistuotantoon, ja se ilmestyi vuonna 1974 nimellä Matka maan keskipisteeseen suomentajanaan Pentti Kähkönen.

Teos kertoo hampurilaisesta mineralogian Professori Lidenbrockista, joka on myös intohimoinen kirjojen keräilijä. Hän löytää sattumalta alkuperäisen islantilaisen Heimskringlan käsikirjoituksen – riimukirjaimilla tehdyn sagateoksen, joka on kuuluisan 12. vuosisadalla eläneen islantilaisen kirjailijan, Snorre Turlesonin kirjoittama – ja kertoo Islantia hallinneista norjalaisista kuninkaista. Eepoksen välistä putoaa yllättäen kuitenkin vanha pergamenttipalanen, jossa on salakirjoitusta ja jonka on allekirjoittanut Arne Saknussemm – 16. vuosisadalla elänyt kuuluisa tiedemies ja alkemisti. Professorin veljenpoika, Axel onnistuu sattumalta tulkitsemaan tuon salakirjoituksen, joka sisältää vihjeen siitä, kuinka Saknussemm oli itse aikoinaan päässyt maan keskipisteeseen Islannissa olevan Sneffels-tulivuoren kraatterin kautta. Niinpä professori ja hänen veljenpoikansa päättävät nyt yhdessä lähteä tuolle hyvin vaaralliselle ja uhkarohkealle matkalle, tavoitteenaan päästä Saknussemmin esimerkkiä ja salakirjoituksen ohjeita seuraten maan keskipisteeseen. 

Kirjassa seurataan kolmen seikkailijan matkaa tulivuoren kraaterista maan uumeniin. Matkalla kohdataan niin pystysuoria onkaloita kuin tilavia luolia. Yllätyksiäkin löytyy ja niissä pääsee Vernen scifi-kirjailija valloilleen. Tämä kirjahan ei ole mitkään tieteellinen teos vaan mukava ja viihdyttävä fantasiakirja. Olen lukenut tämän aiemminkin ja nyt kuuntelin siis äänikirjana. Mukavaa vaihtelua. Toivottavasti näitä tehdään lisää äänikirjoina!

Tämä ei ole aivan Vernen parhaimmistoa, mutta suosittelen kuitenkin tutustumaan. Annan tälle kirjalle 3+ tähteä. 

Kansikuva: Anssi Rauhala. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.