maanantai 8. helmikuuta 2021

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa

 


Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa, 8/2020. Äänikirjan pituus noin 9,5 tuntia ja sen lukee Krista Kosonen. En ole Kinnusen kirjoja ennen lukenut ja ajattelin tämän kirjan myötä tutustua hänen teoksiin. Tässä paljon kehutussa romaanissa poistuin kyllä toden teolla omalta mukavuusalueeltani ja tartuin hieman epäröiden tähän historialliseen kirjaan.


Alkukesällä 1945 viisi naista lähtee norjalaiselta vankileiriltä kotimatkalle läpi poltetun Lapin. Naiset eivät kysele toisiltaan, miksi lähtivät saksalaisten matkaan. Kaikki eivät ymmärrä sitä itsekään.


Toinen maailmansota on loppumassa, ja se mikä oli hyväksyttyä vielä eilen, on tänään muuttunut taas kielletyksi. Millaisilta poikkeusaikana tehdyt valinnat vaikuttavat rauhanajan valossa? Millaisia ovat hetket, joina peruuttamattomia päätöksiä tehdään? Millaista on palata takaisin tietäen, että kukaan ei halua ottaa vastaan?

Tommi Kinnusen odotetussa romaanissa ollaan keskellä avaraa erämaata, tien päällä, vapaana suljetuista huoneista, joissa oli tilaa vain miesten myrskyäville tunteille.

Tämä kirja oli minun makuuni sopivan mittainen ja sen tapahtumat alkavat verrattaen tutuissa maisemissa. Voin vain kuvitella sieluni silmin, kun Saanan tuttu muoto piirtyi nasten eteen, jne. Juurikin tämä luonnon läheisyys ja maisemat miellyttivät kaikkein eniten. Etukäteen pelkäsin liian synkkää tunnelmaa, mutta kaikenkaikkiaan tämä on kirja myös toivosta. Asioita ei avata liikaa, mutta sopivasti.

Tämän kirjan perusteella saatan palata Kinnusen kirjallisuuden pariin. Periaatteessa minua kiinnostaa historialliset kirjat, mutta yleensä olen karttanut sota-aikoja ja muuta kurjuutta. Tämä kirja on kuitenkin sen verran mielenkiintoisesta näkökulmasta kerrottu, että sen jaksoi kuunnella. Myöskään politiikkaa ei oltu sekoitettu tähän.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille vähänkään historiasta kiinnostuneille. Annan tälle kirjalle neljä tähteä.


Tommi Kinnunen (s. 1973) on taitava ihmiskuvaaja, joka on muutamassa vuodessa noussut yhdeksi Suomen suosituimmista kirjailijoista. Hänen edelliset romaaninsa Neljäntienristeys, Lopotti ja Pintti ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Kinnusen kirjoja on käännetty yli 20 kielelle.

2 kommenttia:

  1. Ai että mä tykkäsin tästä kirjasta. Ihan parasta Kinnusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Eniten minäkin jäin kaipaamaan oli lisää pituutta...

      Poista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.