torstai 20. helmikuuta 2020

Ian McEwan: Lauantai


Tässä välissä kuuntelenkin yllättäen Ian McEwanin teoksen Lauantai. Tämä kirjailija on minulle täysin uusi ja huomasin, että häneltä on julkaistu vuonna 2019 kirja nimeltä Torakka.

Otava kertoo vuonna 2005 suomennetusta Lauantai -kirjasta seuraavaa:

Eräs vuoden 2003 lauantai suistaa neurokirurgi Henry Perownen rauhallisen elämän raiteiltaan. Kolari, johon hän ei ole syypää, sysää hänet mukavasta keskiluokkaisesta maailmastaan vastatusten arvaamattoman, väkivaltaisen pikkurikollisen kanssa. Perowne tekee ahdistajastaan nopean diagnoosin - Huntingtonin tauti - ja kuvittelee pelastaneensa nahkansa. Mutta illalla rikollinen tovereineen tunkeutuu Perownen hienoon taloon, valmiina kostamaan nöyryyttäjälleen kaikin tavoin. "Loistava romaani Britanniasta syyskuun yhdennentoista terrori-iskujen jälkeen, keskiluokan liberaalien arvojen ja asenteiden hauraudesta ja pienen, demokraattisen saaremme lisääntyvästä haavoittuvuudesta." - Daily Mail. Ian McEwan (s. 1948) sai Booker-palkinnon kirjastaan Amsterdam. Lauantai ilmestyi Britanniassa helmikuussa 2005. Sen arvostelut ovat olleet haltioituneen ylistäviä, ja kirja nousi oitis bestsellerlistojen kärkeen.

Kirja etenee suhteellisen verkkaisesti ja erittäin mielenkiintoisesti seurataan kirurgi Henryn päivää. Aamulla hän näkee outoja taivaalla ja tässä kohden kovasti mitetityttää, että mihin suuntaan kirja etenee. Siinä kuvataan tarkasti kirurgin työtä ja sitä mitä kaikkea hän työssään tekee. Mukavasti kerrotaan myös kuinka hän tapasi tulevan vaimonsa työn kautta. Kirja vaikuttaa mukavalta vaihtelulta ja mielenkiinnolla odotan, että pääsen tuossa esittelyssä kerrottuihin tapahtumiin... 

Teksti rönsyilee kirjan aikana todella laajalle ja välillä huomaan ajatelleeni, että missä oikein mennäänkään. Periaatteessa seurataan koko ajan Henryä, mutta hitaasti se etenee. Kun sitten esittelyssa kerrottu tapaus sattuu, minusta se nyt ei niin heti ainakaan järisytä hänen elämäänsä...
Päviä jatkuu verkkaisesti ja puhutaan niin runoista, musiikista kuin uhkaavasta Irakin tilanteesta. 

Lauantai-päivä on kuitenkin pitkä ja paljon ehtii tapahtua. Tämä on kirja rakkaudesta ja anteeksiannosta. Suosittelen leppoisampaa lukemista etsiville! Annan kolme ja puoli tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.