maanantai 16. maaliskuuta 2020

Jyrki Erra: LyijynvalkoinenJyrki Erra: Lyijynvalkoinen, ilmestyi äänikirjana 26.2.2020. Se on kotimainen uutuus kansainvälisessä hengessä. Lukijana suosikkini Jukka Pitkänen. Tämä kirja on arkkitehtinä toimivan Erran kolmas jännityskirja. Ensimmäiset ovat Kaunasin sivut 2012 sekä Berliinin ajokoirat 2015. Jos tämä uutuus vakuuttaa, niin kuuntelen nuo ensimmäisetkin... Äänikirjan pituus on noin 15,5 tuntia.

Arvoituksellisessa trillerissä kadonneen mestariteoksen mysteeri vie suomalaistaiteilijan keskelle Rooman vaarallista valtapeliä.

Axel Wallas on suomalainen Caravaggio-spesialisti, jolta taidehistorian professori pyytää aitoutuslausuntoa Caravaggioksi epäilemästään tuntemattomasta maalauksesta. Axel ei pysty antamaan varmaa arviota. Seuraavana aamuna professori löydetään murhattuna ja maalaus on tiessään.
Yllättäen Axelin vaimo ei myöskään ole palannut työmatkaltaan Roomasta. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa?

Axel matkustaa etsimään puolisoaan, mutta joutuu keskelle tuhoisaa valtataistelua. Montako ihmishenkeä miljoonien arvoinen maalaus vaatii, ennen kuin se paljastaa salaisuutensa?

Kirjan tapahtumat alkavat kuten esittelyssä kerrotaan ja tapahtumat etenevät nopeasti. Yllättäen Axelkin joutuu poliisien kuultavaksi. Hän kuitenkin päättää lähteä Roomaan etsimään vaimoaan. Hän seuraa Caravaggion taulujen uudelleen maalaajia ja etsii sekä vaimoaan, että syytä Riitan kuolemaan.

Kirja kuvaa erittäin tarkkaan taulujen maalamista, entisöintiä ja arviointia. Niiden ystäville kirja antaa vielä paljon enemmän. Myös Rooman paikkoja kuvataan monipuolisesti. Tämä teos antaa todella hyvä kuvan roomalaisesta maalaustaiteesta ja erityisesti Caravaggion historiasta. Loppuosassa kerrotaan paljon Italian poliittisista piireistä ja se kuulostaa ainakin äänikirjana sekavalta. Loppuratkaisu tuntuu hyvältä ja kirjan kuuntelemisesta jäi hyvä maku. Annan kirjalle kolme ja puoli tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.