torstai 7. huhtikuuta 2022

Jules Verne: Etelän tähti

 

Tämä äänikirja on julkaistu 20.12.2021 ja sen lukee Riitta-Liisa Elivuo. Sen pituus on 10,5 tuntia.

Jules Vernen (1828-1905) romaani L`Étoile du Sud (vuodelta 1884) ilmestyi vuonna 1976 nimellä Etelän tähti, suomentajanaan Pentti Kähkönen, jonka ystävällisellä suostumuksella on tehty myös tämä äänikirja.
Teos kuuluu monessa suhteessa Vernen parhaimpien joukkoon, vaikka onkin jäänyt varhaisimman tuotantokautensa – suuren maineensa perusteena olleiden mestariteostensa varjoon.
Teos kertoo nuoresta, lahjakkaasta Ciprianista, joka on kaivosinsinööri ja on matkustanut Afrikkaan tekemään tutkimuksia timanttialueelle. Siellä hän tapaa Mr Watkinsin – maailman rikkaimman timanttiesiintymän omistajan, vuokraa häneltä talon ja tutustuu myös Watkinsin tyttäreen, jota päättää pyytää vaimokseen Mr Watkinsilta. Vastaus on tyrmistyttävä, kun hän saa kuulla ettei se käy, koska he ovat aivan eri yhteiskuntaluokista, eikä se riitä Mr Watkinsille, joka puolestaan etsii tyttärelleen sellaista kosijaa, joka on yhtä rikas kuin hän itsekin – niistä ei tunnu olevan pulaa – mutta tilanne muuttuu, kun Ciprian näyttää keksineensä timantinteon salaisuuden – tuloksena maailman suurin timantti, jonka hän lahjoittaa Miss Watkinsille. Pahaksi onneksi timantti kuitenkin katoaa salaperäisesti ja Mr Watkins lupaa tyttärensä vaimoksi sille, joka tuo hänelle tuon timantin takaisin. Siitä alkaa oikea tapahtumien vyöry, josta ei puutu romantiikkaa, huumoria, vaarallisia tilanteita eikä yllättäviä käänteitä.
Kansikuva: Anssi Rauhala.

Tämä kirja on mukava välipaka uutuus dekkarien välillä. Tapahtumat sijoittuvat eteläisseen Afriikkaan liki 150 vuotta sitten. Siinä on ripaus romantiikkaakin. Ja myös tiedettäkin. Pääasiassa kirja kuitenkin on seikkailukertomus. Annan tälle kirjalle 4,5 tähteä.

2 kommenttia:

  1. Vernellä on uskomaton tuotanto, josyta olen lukenut paljon, mutta tätä en, eikä tätä ollut edes gutenbergissä suomennettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tutustua! Olen lukenut kaikki suomennokset painettuna ja nyt kuuntelen äänikirjana, kunhan niitä julkaistaan.

      Poista

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.