torstai 2. joulukuuta 2021

Syyskuun luetut

Tässä koosteita vähän lyhykäisesti...
Muuten kun bloggaaminen jäänyt...
Syyskuussa siis yhteensä 9 kirjaa seuraavasti:


Marian elämä on mallillaan. Hänellä on ihana poika, uusi mies Samir ja - useimmiten ihana - bonustytär Yasmin. Kun Yasmin katoaa ja Samiria syytetään tyttärensä murhasta, romahtaa Marian maailma.

Ei kai omaa lastaan voi surmata?

Veteen piirretty viiva käsittelee valheen ja totuuden välistä hienovaraista eroa. Se on ihailtavan tarkkanäköinen kuvaus perheestä käännekohdassa - pohjoismaista rikosdraamaa parhaimmillaan.

Tälle kirjalle annoin 5-



Kaksikymmentäkolme vuotta myöhemmin hän kääntyy lapsuudenkotiinsa johtavalle pikkutielle Pohjois-Ruotsissa. Suihkusta hän löytää isänsä kuolleena, metsästysveitsellä murhattuna.

Konstaapeli Eira Sjödin on juuri palannut kotiseudulleen Kramforsiin voidakseen olla äitinsä apuna. Olofin isän murhan tutkimukset vievät hänet lähelle omaa lapsuuttaan.

Eira oli yhdeksän, kun Lina murhattiin. Olof oli hänen painajaistensa poika.

Juurakko aloittaa Ådalen-sarjan, joka sijoittuu Pohjois-Ruotsiin, Höga kustenin alueelle. Teos sai Ruotsin dekkaripalkinnon vuonna 2020 sekä vuosittain parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille myönnettävän Lasiavain-palkinnon vuonna 2021.

Tove Alsterdal on Ruotsin johtavia jännityskirjailijoita. Hänen palkittuja kirjojaan on ilmestynyt 25 kielellä. Alsterdal asuu Tukholmassa ja mökkeilee Ådalenissa.

Tälle kirjalle annoin 3+
 

Oxfordilaisen naapuruston idylli rikkoutuu pikkutytön kadotessa. Maailmanmenestykseen kohonnut dekkarisarja vihdoin suomeksi.

Kahdeksanvuotias Daisy Mason häviää kuin tuhka tuuleen perheen puutarhajuhlien aikana. Tapausta ryhtyy selvittämään etsiväkomisario Adam Fawley, joka tietää valitettavan hyvin, että vastaavissa tapauksissa syyllinen löytyy yleensä lähipiiristä.

Fawley tekee kaikkensa selvittääkseen Daisyn kohtalon, mutta törmää tuskastuttavaan paradoksiin - kukaan ei tiedä mitään ja silti kaikilla tuntuu olevan jotain salattavaa.

Cara Hunterin vangitsevan sarjan avaus pitää lukijan jännityksessä loppuun saakka.

Tälle kirjalle annoin 3

Sandhamnin murhat -kirjailijan uusi, kylmäävä sarja!

Huippusuosittu dekkaristi vie lukijansa Åren tunturimaisemiin – eikä ruumiilta vältytä.

Laskettelukausi on vasta alkamassa Åressa, Länsi-Ruotsin suositussa hiihtokeskuksessa, kun rinteestä löytyy ruumis. Kaikki viittaa siihen, ettei kyseessä ollut onnettomuus. Daniel Lindskog Åren poliisista saa uuden työtoverin Hanna Ahlanderista, joka on paennut Tukholmasta ero ja potkut mieltä kirvellen. Pian he ovat keskellä rikostutkimusta. Lunta pyryttää, lämpötila laskee ja yhä useampi joutuu hengenvaaraan. Mitä pitää uhrata ennen kuin totuus selviää?

Viveca Sten (s. 1959) tunnetaan Sandhamnin murhat -sarjasta, joka sijoittuu tukholmalaisten kesäiseen saaristoparatiisiin: Lumen uhrit aloittaa uuden Åren murhat -sarjan, joka todistaa, että myös hengästyttävän upeissa talvimaisemissa voi tapahtua kauheuksia. Stenin dekkarien oikeudet on myyty 40 maahan, ja kirjat ovat pitäneet pintansa suomalaisten suosikkidekkarien joukossa jo vuosia.

”Kirja on täynnä klassista laatujännitystä. On ilo palata Hannan ja Danielin seuraan seuraavissa Åre-kirjoissa.” Dast Magazine

        Tälle kirjalle annoin 4

 

Rikoskomisario Ingrid Bergman palaa uudessa tiheätempoisessa dekkarissa

Kun 84-vuotias Elna Oskarsson löydetään kuolleena asunnostaan Göteborgissa, kaikki merkit viittaavat siihen, että hänet on surmattu. Rikospoliisi Ingrid Bergman ja hänen tiiminsä alkaa pian kohdistaa epäilyksiään Elnan naapuriin, Ragnhildiin, joka ei ehkä olekaan niin viaton kuin alkuun vaikuttaa. Samaan aikaan Göteborgin keskustaa ravistelevat voimakkaat räjähdykset, joiden takana on ryhmä ympäristöaktivisteja. Sitten tapahtuu toinen murha…

Samalla kuin Ingrid Bergman yrittää selvittää kahta toisistaan täysin erillään olevaa rikosvyyhteä, hän huomaa puolisonsa Adamin muuttuneen jotenkin etäiseksi. Voisiko miehellä olla joku toinen?  Harhautus on tiivistunnelmainen kertomus fanaattisuudesta, ahneudesta ja petoksesta. Se on seitsemäs itsenäinen osa rikoskomisario Ingrid Bergmanista kertovassa dekkarisarjassa.

Ruotsalainen kirjailija Christina Larsson asuu Göteborgissa ja kirjoittaa koukuttavalla temmolla eteneviä dekkareita, jotka ovat kiinnittyneet tiukasti tämän päivän yhteiskuntaan ja sen ongelmiin. Hänen rikoskomisario Ingrid Bergmanista kertovat romaaninsa ovat kivunneet kuunnelluimpien dekkareiden joukkoon niin Ruotsissa kuin Suomessa.

Tälle kirjalle annoin 4

 

Gotlannin murhakuningattaren hyytävä uutuus.
Kaksi Gotlannissa syyslomaa viettävää tukholmalaispoikaa eivät palaa pyöräretkeltään. Pian heidät löydetään kuolleina maalaistalosta saaren toiselta puolelta.
Komisario Anders Knutas käynnistää etsinnät napatakseen kylmäverisen murhaajan. Kun rannalle Visbyn lähettyvillä huuhtoutuu uusi ruumis, poliisi alkaa tutkia kuolemien välistä yhteyttä.
Knutas joutuu ratkomaan äärimmäisen kimuranttia tapausta yhdessä kollegansa ja kumppaninsa Karin Jakobssonin kanssa samaan aikaan, kun heidän yksityiselämässään kuohuu.

Tälle kirjalle annoin 4


 Jessica Jackson on virkavapaalla työstään poliisina ja saamassa vauhtia Sysisaarella sijaitsevan pienpanimoyrityksensä toimintaan. Hänen taiteilijaisänsä Larry palaa Yhdysvalloista eikä ole kovinkaan iloinen Jessican vanhaan ateljeehensä tekemistä muutoksista. Kun kaksi sukeltajaa murhataan raa’asti, Jessica joutuu laittamaan pienpanimon jäihin ja aloittamaan intensiivisen jahdin tekijän kiinni saamiseksi.

Monellakin Sysisaaren asukkaalla vaikuttaa olevan jotakin tekemistä tapahtumien kanssa. Tutkinta vaikeutuu entisestään, kun paljastuu, että saaren papilla Mikaelilla ja Larrylla on kytköksiä uhreihin. Jessica tietää Mikaelin olevan syytön, muttei pysty todistamaan syyttömyyttä paljastamatta samalla salaista rakkaussuhdettaan. Miten Jessican pitäisi toimia Mikaelin pelastamiseksi? Mitä lähemmäksi Jessica pääsee totuutta, sen selvemmäksi tulee, että hän itse saattaa olla murhaajan seuraava uhri.

Jessica Jackson -sarjaa voi lukea ja kuunnella yksinoikeudella vain BookBeatissa.

Alunperin Smålandin Vimmerbystä kotoisin oleva Samuel Karlsson (s. 1969) on kirjailija ja toimittaja, joka asuu perheensä kanssa Tukholman lähellä. Karlsson on kotimaassaan luonut Jessica Jackson -sarjan avulla menestyksekkään kirjailijanuran varsinkin äänikirjojen parissa.

Tälle kirjalle annoin 3,5



Painajaisten luokkakokous

Ninni Schulman on Ruotsin Leena Lehtolainen, mestarillinen arjen jännityksen kuvaaja. Tervetuloa kotiin muistuttaa, että minkä taakseen jättää sen edestään löytää.

Kuka haluaisi palata yläkouluvuosiin? Ei ainakaan Magdalena Hansson, mutta luokkakokoukseen hän silti päätyy, saattaahan sieltä löytyä aihe lehtijutulle. Kaikki menee vielä pahemmin pieleen kuin olisi voinut uskoa, ja krapulaisena aamuna selviää, että yksi on joukosta poissa. Liittyykö murha menneisyyteen? Poliisit Petra Wilander ja Christer Berglund yrittävät tutkia tapausta, johon myös Christerin sisar on sekaantunut.

Toimittaja Ninni Schulman (s. 1972) on yksi Ruotsin kärkidekkaristeista. Suosittua Magdalena Hanssonista kertovaa sarjaa on myyty kotimaassaan jo yli miljoona kappaletta. Schulman asuu Tukhomassa ja nauttii kesistä lapsuutensa maisemissa Värmlannissa.

Tälle kirjalle annoin 4

 

Etsivä Hieronymus Bosch pääsee kirjoituspöytähommista takaisin murharyhmään.
Ensimmäiseksi jutuksi sattuu Rolls Roycensa takakontista ammuttuna löydetty
Hollywood-tuottaja, joka on toiminut pornofilmialalla ja käyttänyt filmiyhtiötään
rahan pesemiseen. Mafia on puuttunut peliin. Poliisi ei tunne juttua kohtaan
vähäisintäkään mielenkiintoa ja pitää tapausta harvinaisen selvänä.
Harry Bosch vainuaa tapauksen takana olevan kuitenkin jotakin muuta kuin 
pelkän mafiaiskun. HÄn seuraa jutun jälkiä tuottajan toimistosta Las Vegasiin,
jossa tapaus äkkiä muuttuu entistä monimutkaisemmaksi - ja entistä
henkilökohtaisemmaksi. Bosch joutuu jälleen vastatusten FBI:n ja entisen
heilansa Eleanor Wichin kanssa. Vain luoti voi pysäyttää Harryn etsimästä totuutta
ja hänen on nokkeluudellaan pelasettava jälleen kerran uransa - ja rakastettunsa. 1997.

Tälle kirjalle annoin 4,5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.