sunnuntai 28. elokuuta 2022

Anders Roslund: Mistä tunnet sä ystävän

 

Tämä on 6. osa mainiossa Ewert Grens -sarjassa. Äänikirjan pituus on 13,5 tuntia ja sen lukee Arttu Kurttila.  Edelliset osat olivat melko rajuja, mutta laadukkaan kerronnan takia jatkoin sarjan seuraamista ja se kannatti. Vaikka tässäkin käsitellään rankkaa aihetta, ihmiskauppaa, kirja on vetävä ja todella jännittävä.
*
Nordic noiria parhaimmillaan - ja pahimmillaan
”Tässä romaanissa on kaikki: koukuttava tarina, tyylikäs ja mutkikas juoni, matto jalkojen alta -hetki, joka saa melkein voimaan pahoin. Ja ennen kaikkea upeasti kuvattua inhimillistä myötätuntoa.”
Jönköpings-Posten
Ewert Grensillä on vihdoin asiat kunnossa. Hän saa olla isoisänä pienelle pojalle, ja ensimmäistä kertaa kolmeenkymmeneen vuoteen hänen elämässään on nainen, jonka vuoksi elää. Miten on edes mahdollista, että onni kääntyy niin nopeasti ja Grens löytää itsensä maailmasta, jossa kidnappaukset ja laiton kauppa ovat arkipäivää? Kun kaikki johtaa Grensille läheisen ihmisen murhaan, luotto ihmisiin tuntuu katoavan täysin.
Anders Roslund (s.1961) on ruotsalainen journalisti ja kirjailija, joka tuli tunnetuksi erityisesti kirjoittajakaksikko Roslund & Hellströmin toisena osapuolena. Roslund on työskennellyt mm. kulttuuritoimittajana, julkaissut kymmenen kirjaa ja saanut lukuisia palkintoja, myös himoitun Lasiavaimen. Hänen ja työparinsa, entisen rikollisen Börge Hellströmin, Kolme sekuntia -trilogia oli kansainvälinen menestys: osuvaa yhteiskuntakritiikkiä ja uskottavaa rikollismaailman kuvausta. Hellströmin kuoltua vuonna 2017 Roslund on jatkanut Ewert Grens -sarjaa itsenäisillä teoksilla Sä kasvoit neito kaunoinen, Levon hetki nyt lyö ja Mistä tunnet sä ystävän.
*
Tässä kirjassa kyllä nimensä mukaisesti otetaan mittaa siitä, kuka on todella ystävä. Grensillä on paras ystävä, jonka kanssa alussa käy huonosti. Myöhemmin nuori ystävä auttaa hänet pulasta. Mutta voiko kaikkiin ystäviin luottaa...

Ihmiskauppa on kyllä vakava asia ja kun siihen kytketään vielä elinsiirto, on soppa valmis. Liiga omistaa naiset ja vaatii heiltä kaiken. Kuka on tämän kaiken takana, ja miten vanha tutkita liittyy tähän kaikkeen? Grens teki raskaan päätöksen vuosia sitten ja nyt hän joutuu siitä maksamaan kalliin hinnan. Voiko hän vielä korjata asiat. 

Jännitystä piisaa aivan loppuun saakka ja vielä yksi tärkeä asia jää lukijoiden mieltä kutkuttamaan. Tästä herääkin kysymys, että jatkuuko sarja vielä tästä. Sitä kysymystä jäin tutkimaan ja niinhän esitietojen perustella syksyllä olisi ilmestymässä ruotsinkielinen jatko-osa. Toivottavasti saamme sen suomeksi tuttuun tapaan ensi kesänä.

Suosittelen kirjaa pohjoismaisten miesdekkaristien ystäville. Annan tälle kirjalle 4,5 tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän rohkeasti kommenttisi, ideasi tai muu viestisi.
Yritän vastata kaikkiin kommentteihin.